Παραθέτουμε την ομιλία του Κωνσταντίνου Μεταξά, βουλευτή του ΚΚΕ, στο Συνέδριο Ελλήνων Δημοσιολόγων που έγινε 4-5 Απρίλη στον Βόλο:
Εκ μέρους του ΚΚΕ σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση και ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του ενδιαφέροντος επιστημονικού Συνεδρίου σας.
Το Συνέδριο σας διεξάγεται σε μια πολύ επίκαιρη συγκυρία για τη θεματολογία που πραγματεύεται, για το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που αφορά βασικές πλευρές της λειτουργίας του κράτους, του κράτους δικαίου. Σε συνθήκες που κατά τη γνώμη μας, δε θα ήταν υπερβολή, να πούμε ότι το έγκλημα των Τεμπών κατέδειξε με τον πιο τραγικό και σκληρό τρόπο το αληθινό πρόσωπο του αστικού κράτους, του «κράτους δικαίου».
Πλευρές της θεματολογίας που θα αναπτυχθεί αυτές τις δύο ημέρες όπως η συνταγματική αναθεώρηση, το δημόσιο δίκαιο, αφορούν και την προκλητική επιχείρηση συγκάλυψης που ακολούθησε με προεξάρχοντες την κυβέρνηση, τους υπουργούς της και τους υφυπουργούς παρά τω πρωθυπουργο της, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα που κάνουν ότι μπορούν για να αθωώσουν τις δικές τους ευθύνες και τον μεγάλο ένοχο: το σύστημα του κέρδους.
Γιατί η συγκάλυψη αφορά πρώτα και κύρια το κύριο έγκλημα της κίνησης επί 12 λεπτών δύο τρένων πάνω στις ίδιες ράγες σε αντίθετη κατεύθυνση, χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας, την επακόλουθη σύγκρουσή τους και την έκρηξη, με τους νεκρούς και τους τραυματίες χωρίς καν ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης μεγάλων σιδηροδρομικών ατυχημάτων.
Το έγκλημα στα Τέμπη αποκάλυψε για μια ακόμα φορά τις αυταπάτες πως το αστικό κράτος είναι ο δήθεν ουδέτερος θεματοφύλακας βασικών κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων που πετυχαίνει τη συνύπαρξη των κερδών με την ανθρώπινη ζωή, αυτό που προβάλλεται ως κράτος δικαίου.
Είναι ενδεικτικά τα λόγια του ίδιου του Υπουργού Δικαιοσύνης πριν απο δύο χρόνια που ανέφερε τα εξής: “δεν έχουμε μια λειτουργία της Δικαιοσύνης εν τω συνόλω η οποία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Είναι το φωτάκι που ανάβει στους ξένους επενδυτές. Οι ξένοι που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα (…) βλέπουν το φωτάκι αυτό. Δύο πράγματα κοιτάνε: Αν υπάρχει πολιτική σταθερότητα, και σε τι κατάσταση βρίσκεται η Δικαιοσύνη”
Τι πρέπει να υπηρετεί, λοιπόν η δικαιοσύνη; Ποιο είναι το …φωτάκι που χρειάζεται να βλέπουν οι επενδυτές, δηλαδή τα μονοπώλια;
Είναι η στήριξη στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης που χαράσσεται. Δηλαδή στροφή στην πολεμική οικονομία, για την αρπαγή ενός μεριδίου από τη λεία του μακελέματος και της καταλήστευσης των λαών, έργα που εξυπηρετούν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων με άξονες όπως η λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη, στην πράξη κατάμαυρη και καταστροφική για το λαό και το περιβάλλον. Και στον αντίποδα, απουσία των αναγκαίων για το λαό αντιπυρικών, αντιπλημμυρικών, αντισεισμικών και άλλων έργων πολιτικής προστασίας, απλά επειδή θεωρούνται κόστος και για το λόγο αυτό δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις. Στη βάση αυτή δεν μπορεί παρά να μην ενοχοποιούνται και οι διάφορες κοιλάδες των Τεμπών, όπως οι πλημμύρες με τον Daniel στην περιοχή μας, το Μάτι και η Μανδρα, τα εργοδοτικά εγκλήματα με πάνω απο 300 νεκρούς εργάτες στους χώρου δουλειάς τα τελευταία δύο χρόνια, οι καθημερινοι κίνδυνοι με την κίνηση επικίνδυνων νατοϊκών φορτίων ακομα και μέσα από κατοικημένες περιοχές και άλλα πολλά εγκλήματα απέναντι στον λαό.
Η δικαιοσύνη υπηρετεί και στηρίζει ο,τι και η νομιμότητα που καλύπτει την υπογραφή και υλοποίηση συμβάσεων με γνώμονα την κερδοφορία, δικαιολογεί τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία, βασικές ανάγκες, ανάβει το πράσινο φως στην ένταση της καταστολής, όπως ειδαμε τόσο την περίοδο των μνημονιων όσο και με την κλιμακωση αυτών των κατευθύνσεων τα τελευταία χρόνια.
Και ενώ η τεχνολογία και η επιστήμη δίνουν στην ανθρωπότητα όλο και περισσότερα εργαλεία για να μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις σύγχρονες ανάγκες, αυτές οι δυνατότητες προσκρούουν στις ίδιες ράγες, της υποταγής στην κερδοφορία και τα συμφέροντα των μονοπωλίων, στη θωράκιση του αστικού κράτους για να μπορεί να τα επιβάλλει απέναντι στον «εχθρό-λαό».
Έτσι η περίφημη «ψηφιακή» μετάβαση στη λειτουργία του κράτους δεν περιλαμβάνει, για παράδειγμα, την καθολική εισαγωγή των συστημάτων ασφαλείας στη λειτουργία των σιδηροδρόμων, περιλαμβάνει όμως τη συγκέντρωση και επεξεργασία όλο και περισσότερων προσωπικών δεδομένων των πολιτών, για την πιο συστηματική παρακολούθηση και χειραγώγησή τους.
Το ΚΚΕ καταθέτει σταθερά τη δύναμή του στη μεγάλη υπόθεση της οργάνωσης της αντεπίθεσης ενάντια σ’ αυτό το εχθρικό για τον λαό κράτος του γερασμένου καπιταλιστικού συστήματος.
Έχει Πρόγραμμα εξουσίας που βάζει στο στόχαστρο το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, οργανώνει τον αγώνα ώστε να κάνουν κουμάντο στον πλούτο που παράγουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και ο λαός. Σε μια τέτοια κοινωνία, το δίκαιο και η Δικαιοσύνη θα μπορούν πράγματι να υπηρετούν τον λαό.
Με αυτές τις σκέψεις σας ευχόμαστε και πάλι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.