Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ τόνισε σε όλους τους τόνους πόσο σημαντικό είναι να πληρωθούν οι οφειλές σε ΜΚΟ και εργολάβους που θησαυρίζουν πάνω στον πόνο των ξεριζωμένων των πολέμων, την ίδια στιγμή, όμως, με δυσκολία απάντησε για τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δεσμευτικά νούμερα για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις που έχουν ανάγκη οι υπηρεσίες του υπουργείου για την εύρυθμη λειτουργία τους που ζητήθηκαν από σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και παρουσίασε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ.
Όπως εξήγησε πιο συγκεκριμένα η βουλευτής, η κατάσταση της υποστελέχωσης, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της ανασφάλειας που βιώνουν οι συμβασιούχοι και των απαράδεκτων κτιριακών εγκαταστάσεων που στην πλειοψηφία τους αποτελούν κοντέινερ οδήγησαν τους συλλόγους των μόνιμων και συμβασιούχων εργαζομένων να κινητοποιηθούν γιατί «δεν πάει άλλο».
Η Δ. Μανωλάκου στάθηκε και τις ελλείψεις που εντοπίζονται στον τομέα της διερμηνείας κατά τις διαδικασίες ασύλου, δεδομένου ότι, επειδή έχει δεν έχει πληρωθεί η ΜΚΟ που είχε αναλάβει τη διερμηνεία και έληξε η σύμβαση, διαμορφώθηκαν απαράδεκτες και επικίνδυνες για το δικαίωμα στο άσυλο καταστάσεις, όπως οι αιτούντες να καλούνται να ανατρέξουν σε συγγενείς και φίλους να αναλάβουν τη διερμηνεία ή να μην μπορούν να εφαρμόσουν ιατρικές συμβουλές.
Ειδική αναφορά έκανε και στην αποχή των δικηγόρων Μητρώου Υπηρεσίας, επειδή τους οφείλονται δεδουλευμένα και με ό,τι αυτό συμβαίνει για τη νομική συνδρομή των ξεριζωμένων, αλλά και στις καταγγελίες για προγράμματα σίτισης, αρωγής σε ασυνόδευτους κλπ.
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ δήλωσε, αρχικά, πως έχει διευθετηθεί η επίλυση κάποιων από τα προβλήματα που ακούστηκαν.
Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, πως τα χρέη για τη νομική συνδρομή θα έχουν τακτοποιηθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, ενώ επιχείρησε να παρουσιάσει μια διαφορετική εικόνα από την πραγματική σε ό,τι αφορά τα κοντέινερ, όπου εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου στις δομές προσφύγων, λέγοντας πως δεν ισχύουν τα περί δουλειάς «υπό άθλιες συνθήκες», καθώς υπάρχει θέρμανση τον χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι.
Πάντως, ο υπουργός παραδέχθηκε τουλάχιστον ότι όντως οι υπηρεσίες του υπουργείου χαρακτηρίζονται από υποστελέχωση, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι καλυμμένες μόλις οι 1.000 οργανικές θέσεις από τις περίπου 2.400 που επιτάσσει το οργανόγραμμα. Το μόνο, λοιπόν, που ανέφερε σχετικά με τις προσλήψεις είναι ότι θα γίνουν «σταδιακά» και ειδικότερα, σε πρώτη φάση, γύρω στις 100-150, ενώ μέχρι τις επόμενες θα γίνεται το καλύτερο δυνατό και «στο μεταξύ οι θέσεις καλύπτονται» από τους συμβασιούχους του ορισμένου χρόνου, πρόσθεσε…
Η Δ. Μανωλάκου, από πλευράς της, στη δευτερολογία της πέρα από το γεγονός ότι υπογράμμισε μια σειρά από ζητήματα που δεν απάντησε ο υπουργός, επισήμανε, ακόμα, ότι χωρίς τους διερμηνείς δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες ασύλου στη χώρα και χαρακτήρισε «σωστό» το αίτημα των εργαζομένων για μονιμοποιήσεις. Με αφορμή την αποχή των δικηγόρων εξαιτίας της οφειλής της νομικής συνδρομής, η Δ. Μανωλάκου μίλησε και για τη ρευστή κατάσταση στη Συρία, την οποία αναδεικνύουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, προειδοποιώντας για περισσότερες ροές. Στάθηκε και πάλι στο γεγονός ότι τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι αιτούντες άσυλο υφίστανται τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα κοντέινερ και στις ουρές έξω από αυτά, αλλά και στις καταγγελίες για τα διάφορα προγράμματα, λέγοντας πως «οι καταστάσεις χειροτερεύουν».
Τέλος, έκανε λόγο και για τις πρόσφατες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε που κινούνταν στο πνεύμα πολεμικής προετοιμασίας, με τη βουλευτή του ΚΚΕ να τονίζει πως ειδικά εν μέσω τέτοιων εξελίξεων χρειάζεται ενημέρωση, καθώς, από τη μία, «ένα υπουργείο δεν μπορεί να δουλέψει χωρίς μόνιμους υπαλλήλους» και από την άλλη, οι ξεριζωμένοι, η προσφυγιά, ο θάνατος και η καταστροφή είναι χαρακτηριστικά ενός πολέμου.