Συζητήθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το πόθεν έσχες και την τοποθέτηση αλλοδαπών ανηλίκων σε δομές προστασίας. Επί του νομοσχεδίου, η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα σχολίασε ότι συζητούνται πολλά διαφορετικά ζητήματα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση στα τέλη Ιούλη, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο αποτελεί «συνειδητή επιλογή» και της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων, ώστε «να περνούν στα μουλωχτά σημαντικές διατάξεις που εξυπηρετούν οικονομικές και πολιτικές σκοπιμότητες».
Σχετικά με τις δηλώσεις πόθεν έσχες, ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ θεωρεί απαραίτητο τον έλεγχο όπου κρίνεται σκόπιμο να ελέγχεται η περιουσιακή κατάσταση και οι συναλλαγές προσώπων που επιδρούν και έχουν συγκεκριμένο ρόλο στον δημόσιο βίο, ωστόσο δεν τρέφει «την παραμικρή αυταπάτη ότι με αυτές τις μεθόδους θα διαραγούν οι δεσμοί αίματος που έχουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα με το αστικό κράτος και τους θεσμούς του που αντικειμενικά γεννούν και τα πολλά φαινόμενα διαφθοράς», σύμφυτα με το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ειδική αναφορά έκανε και στο «κραυγαλέο παράδειγμα» της θεσμοθέτησης της επιρροής των λόμπι, την οποία ψήφισαν όλα τα ελληνικά αστικά κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Συμπλήρωσε ότι με τη την απαράδεκτη σύντμηση της προθεσμίας για τη διαχείριση ηλεκτρονικών στοιχείων των δηλώσεων στα 15 από τα 5 χρόνια, δηλαδή όσο χρειάζεται για την παραγραφή των αντίστοιχων κακουργηματικών πράξεων, η κυβέρνηση κλείνει την όποια χαραμάδα υπάρχει να αξιοποιηθούν σε ποινικές υποθέσεις στοιχεία που ενδεχομένως να προκύψουν. Ιδιαίτερα για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δήθεν συμμορφώνεται με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Μ. Κομνηνάκα ανέδειξε ότι η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία για αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους και τον λαό. Χαρακτήρισε «προκλητική» τη διάταξη για την 5ετή παραγραφή, καθώς «στοχεύει στη συγκάλυψη» και δήλωσε πως αν δεν αποσυρθεί θα είναι καθοριστική για τη συνολικότερη τοποθέτηση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο.
Επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο δεν λύνονται «πιεστικά ζητήματα και ανάγκες δικαστικών υπαλλήλων», όπως υποστελέχωσης, υποδομών και δίκαιων μισθολογικών αξιώσεων και ταυτόχρονα διαφαίνεται η μέριμνα του υπουργείου για τη δημιουργία μιας υπαλληλικής αριστοκρατίας «που δεν έχει σχέση με τους δικαστικούς υπαλλήλους και εκτελεί καθήκοντα που αποτελούν πολυτέλεια για τον πολύπαθο δικαστικό κλάδο στην Ελλάδα».
Για την επαναφορά της πρόβλεψης η διοικητική κράτηση ενόψει απέλασης να αποτελεί έσχατο μέτρο, σημείωσε ότι η διαδικασία εξακολουθεί να στηρίζεται σε ένα άδικο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ και των κυβερνήσεων που έχουν κάνει σουρωτήρι τη συνθήκη της Γενεύης. Χαρακτήρισε τις προβλέψεις περί κατάλληλων χώρων κράτησης «ευχολόγιο» και «εμπαιγμό», φέρνοντας το τρανταχτό παράδειγμα της Αμυγδαλέζας, όπως «εμπαιγμό» χαρακτήρισε και την πρόβλεψη της χρηματικής εγγύησης σε πάμφτωχους ανθρώπους ως εναλλακτικό μέτρο κράτησης.
Τέλος, για την εξέταση αδειών εποχικής εργασίας, η Μ. Κομνηνάκα τόνισε ότι αντί να γίνεται λόγος για τη νομιμοποίηση εργαζομένων που ζουν και δουλεύουν χρόνια στην Ελλάδα, συνεχίζεται το καθεστώς της εποχικότητας, στο πλαίσιο της εξασφάλισης φθηνού εργατικού δυναμικού κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες της εργοδοσίας.