Χαιρετίζουμε τις μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα σε αρκετές πόλεις της χώρας μας, με αφορμή την παγκόσμια μέρα ΑΜΕΑ στις 3 Δεκέμβρη 2024. Χαιρετίζουμε ξεχωριστά κάθε ανάπηρη και ανάπηρο, όλους τους χρόνιους πάσχοντες, τους γονείς και κηδεμόνες τους, που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για επιβίωση σε μια κοινωνία που μέρα με τη μέρα τους εξοντώνει, στην κοινωνία που ως ύψιστη αξία έχει το κέρδος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων πετώντας στον Καιάδα τους ανάπηρους, τους χρόνιους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, τις ανάγκες τους, τα όνειρά τους, περιθωριοποιώντας τους κοινωνικά και εργασιακά.
Και στον κλάδο μας, παρά τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία και η επιστήμη και παρότι διαθέτουν όλα τα εφόδια, οι συνάδελφοι μας ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες δικηγόροι αδυνατούν να βρουν θέση εργασίας και στη μεγάλη πλειονότητα τους διώχνονται από το επάγγελμα, αντιμετωπίζοντας συνεχώς διακρίσεις.
Η ίδια κοινωνία που μας καλεί να εφαρμόζουμε τη βάρβαρη νομοθεσία της, που εδώ και δεκαετίες με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, μαζί και της σημερινής της ΝΔ, πετσοκόβουν μισθούς, συντάξεις (αναπηρικές και μη), εμπορευματοποιεί την υγεία θεσπίζοντας τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία και χειρουργεία, σμπαραλιάζει την ειδική αγωγή και κλείνει της δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, υλοποιώντας πιστά όλες τις οδηγίες της ΕΕ. Είναι η πολιτική των εξώσεων από πλειστηριασμούς σε οικογένειες ΑΜΕΑ (Πετράλωνα, Ελευσίνα, Κολωνός, Θυμαράκια κ.λ.π), τον απολύσεων, των περικοπών σε ποσοστά αναπηρίας, της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης δημόσιων δομών αποκατάστασης και νοσοκομείων.
Την ίδια στιγμή μάλιστα, βλέπουμε στελέχη από όλα τα αστικά κόμματα, να βγαίνουν στα κανάλια και να συμπονούν δήθεν τους ανάπηρους και τους χρόνιους πάσχοντες κάθε 3 Δεκέμβρη, αποκρύπτοντας ότι τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου κάνουν τα πάντα για να εφαρμόζεται η πολιτική που σταδιακά ρίχνει το προσδόκιμο ζωής τους.
Εμείς από την άλλη, προτάσσουμε μπροστά τις δικές μας αξίες, τις αξίες του αγώνα, της αλληλεγγύης, της διεκδίκησης για τη ζωή που έχουμε ανάγκη σήμερα όλοι οι μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι, ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες. Απλώνουμε το χέρι ιδιαίτερα σε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα, μισθωτό ή ασκούμενο, ανάπηρο ή με χρόνια πάθηση.
Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα, να γραφτεί στο Σωματείο μας για να δυναμώσει ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Ήδη το προηγούμενο διάστημα, κατατέθηκε στον Σύνδεσμο Δικηγορικών Εταιρειών, την ένωση των εργοδοτών μας, το σχέδιο της ΣΣΕ που αποφάσισε το Σωματείο μας. Ο αγώνας για την επιβολή της μας αφορά όλους και όλες.
Ειδικές ρυθμίσεις στο σχέδιο της ΣΣΕ για τους ανάπηρους και χρονίους πάσχοντες:
– Για τους εργαζόμενους που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, πιστοποιημένο από ΚΕΠΑ ή από άλλες ισόβαθμες υγειονομικές επιτροπές, το ωράριο εργασίας να ορίζεται σε πέντε (5) ημέρες εβδομαδιαίως, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 7 ώρες ημερησίως και 35 ώρες εβδομαδιαίως.
– Στην περίπτωση εργαζομένων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, πιστοποιημένο από ΚΕΠΑ ή από άλλες ισόβαθμες υγειονομικές επιτροπές, οι εργοδότες να υποχρεούνται: α) να παρέχουν όλα τα ανάλογα περιφερειακά τεχνολογικά μέσα για να έχουν πλήρη πρόσβαση σε Η/Υ κατά την εργασία τους (ενδεικτικά: ειδικά πληκτρολόγια, οθόνες κλπ) β) να κάνουν όλες τις αναγκαίες εργονομικές παρεμβάσεις στο χώρο, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να κινούνται στους χώρους της εταιρείας με ασφάλεια και αξιοπρέπεια (πχ ράμπες, τουαλέτες κλπ).
– Οι μισθωτοί/ες και ασκούμενοι/ες δικηγόροι που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, πιστοποιημένο από ΚΕΠΑ ή από άλλες ισόβαθμες υγειονομικές επιτροπές, να δικαιούνται κατ’ έτος έξι (6) επιπλέον ημέρες άδειας με αποδοχές.
– Να προβλέπεται άδεια εξαρτώμενων μελών μεταξύ άλλων για: α. τα παιδιά άνω των δεκαέξι (16) ετών που έχουν αποδεδειγμένα ανάγκη από ειδική φροντίδα για λόγους αναπηρίας, εφόσον οι γονείς έχουν την επιμέλειά τους, β. για τη ή τον σύζυγο, εφόσον για λόγους οξείας, βαριάς ή χρόνιας αναπηρίας δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί καθώς και γ. για τους γονείς και άγαμους αδελφούς και αδελφές που, για λόγους οξείας, βαριάς ή χρόνιας αναπηρίας δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, εφόσον ο εργαζόμενος έχει τη φροντίδα τους.