Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων “υποδέχθηκε” τον Υπ. Δικαιοσύνης και ανακοίνωσε τις δεσμεύσεις του για την έναρξη, μεταξύ άλλων, ενός ακόμα προγράμματος-κοροϊδία ΕΣΠΑ για την άσκηση των ασκούμενων δικηγόρων στα δικαστήρια, σε δικηγορικά γραφεία και εταιρίες.
Στην Ολομέλεια οι μόνοι που δεν ακουγόμαστε είμαστε οι πολλοί, οι μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι, που εργαζόμαστε χωρίς συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Αντιθέτως, ακούγονται όλοι αυτοί που νομοθετούν ενάντια στα δικά μας συμφέροντα και προς το συμφέρον των εργοδοτών μας. Γι’ αυτό και μας χωρίζει άβυσσος από όλους αυτούς, που δεν εκπροσωπούν τις δικές μας ανάγκες. Δεν ξεχνάμε ποιες αντιδραστικές νομοθετικές αλλαγές έχουν ήδη λάβει χώρα μόνο το τελευταίο διάστημα. Ήδη εφαρμόζεται ο φορολογικός νόμος-έκτρωμα και ο νέος δικαστικός χάρτης. Ήδη εφαρμόζονται οι αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, που εντείνουν την καταστολή. Στο όνομα της λεγόμενης επιτάχυνσης είδαμε, ότι η δικαιοσύνη γίνεται ολοένα πιο αποτελεσματική για τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και πιο ακριβή για τα λαϊκά στρώματα, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί στην περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας μας.
Αυτόν τον Υπ. Δικαιοσύνης υποδέχθηκε μετά βαΐων και κλάδων η Ολομέλεια. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι οι ηγεσίες των Δικηγορικών Συλλόγων βρίσκονται σε συμφωνία με τις αντιδραστικές νομοθετικές εξελίξεις, για αυτό άλλωστε έχουν βάλει εμπόδια στην οργάνωση των αγώνων μας και μας διαφημίζουν «ψίχουλα», μακριά από την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.
Οι ίδιες αυτές ηγεσίες εξάλλου αποδέχονται το αναχρονιστικό καθεστώς της άσκησης όπως ρυθμίζεται στον Κώδικα Δικηγόρων, δηλαδή τη διατήρηση ενός πάμφθηνου εργατικού δυναμικού, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, σε όφελος των δικηγορικών εταιρειών και των μεγάλων δικηγορικών γραφείων. Αυτούς εκπροσωπούν οι ηγεσίες των Δικηγορικών Συλλόγων. Για αυτό τολμούν να μιλούν για «μαθητεία», ενώ ο κάθε ασκούμενος δικηγόρος είναι κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου εκπαίδευσης που θα έπρεπε να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση άσκησης του επαγγέλματος και κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Πανηγυρίζουν ότι είναι επιτυχία να παίρνουν οι ασκούμενοι ως «αποζημίωση» το ποσό των 700 ευρώ, που είναι κατώτερο ακόμα και από τον κατώτατο μισθό, χωρίς κατοχυρωμένο ωράριο, χωρίς άδειες, χωρίς επίδομα αδείας, δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, χωρίς ασφαλιστικές-συντάξιμες εισφορές, χωρίς αποζημίωση απόλυσης, χωρίς πρόσθετη αμοιβή υπερεργασίας και υπερωρίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνει κάθε ασκούμενος δικηγόρος, γιατί δεν αναγνωρίζεται ως μισθωτός εργαζόμενος-επιστήμονας. Αυτό το άθλιο καθεστώς διαιωνίζεται και δεν αναιρείται από τις εξαγγελίες του Υπ. Δικαιοσύνης.
Στην πραγματικότητα, η φοροεπιδρομή στα εισοδήματα των εργαζόμενων των κρατών-μελών της Ε.Ε. αξιοποιείται μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για να καλύπτονται τα χιλιάδες κενά σε ανθρώπινο δυναμικό στα δικαστήρια. Με τους αγώνες τους οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης, την ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Αυτά τα κενά επιχειρείται να μπαλώνονται με τους ασκούμενους και χωρίς δικαιώματα δικηγόρους.
Πικρή πείρα έχουν οι ασκούμενοι δικηγόροι από τα προηγούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, όπου για μήνες δεν καταβάλλονταν τα δεδουλευμένα. Με τον αγώνα και τις παρεμβάσεις μας πετύχαμε να αποδοθούν.
Οργή προκαλεί ότι μέσω του Προγράμματος ΕΣΠΑ στην πράξη θα χρηματοδοτούνται οι δικηγορικές εταιρείες για να διατηρούν τη “συνεργασία” όσο χρηματοδοτούνται, απεκδυόμενες από κάθε υποχρέωση απέναντι στους ασκούμενους δικηγόρους. Ταυτόχρονα, θα χρηματοδοτούνται τα ιδιωτικά κέντρα επιμόρφωσης με το voucher των 150 ευρώ. Φανερό λοιπόν για ποιους νομοθετεί ο Υπ. Δικαιοσύνης και ποιους ωφελεί το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Απροκάλυπτα πλασάρουν τις εξαγγελίες αυτές με το “δωράκι” των 1.500 ευρώ όταν ολοκληρώσουν οι ασκούμενοι “επιτυχημένα” το πρόγραμμα.
Θέλουν τους ασκούμενους ανοχύρωτους, χωρίς φωνή, και τελικά πλήρως υποταγμένους στην αθλιότητα. Εμείς όμως απαντάμε! Έχουμε το Σωματείο μας, δεν είμαστε μόνοι μας! Παλεύουμε για υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για ανθρώπινο ωράριο, δουλειά με δικαιώματα.
Διεκδικούμε την άμεση κατάργηση της άσκησης και την ένταξη της σε αναβαθμισμένο πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών, ώστε το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Μέχρι την κατάργηση της, διεκδικούμε την υλοποίηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με κατοχυρωμένο μισθό 960 ευρώ για τους ασκούμενους για 8ωρη απασχόληση, με καταβολή των 2/3 των ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες, με κατοχυρωμένα όλα τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Πιο πολλοί – πιο δυνατοί παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας!
Αγωνιστική Συσπείρωση Μισθωτών Δικηγόρων