Σε πανελλαδικό απεργιακό ξεσηκωμό καλούν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς, οργανώνοντας απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στην ακρίβεια και τα μέτρα – ψίχουλα της κυβέρνησης, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν.
Στις 11.00 στο Σύνταγμα η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, την ίδια ώρα στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. (Δείτε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις που έχουν οριστεί σε διάφορες πόλεις εδώ.)
Στη μεγάλη πανελλαδική απεργία καλεί και το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, με προσυγκέντρωση στις 09:45 κάτω από τα γραφεία του Σωματείου (Πατησίων 4), όπως αποφάσισε στη μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 2/4.
Σε συμμετοχή στα απεργιακά συλλαλητήρια των συνδικάτων εργαζομένων, καλούν σειρά συνδικαλιστικοί φορείς αυτοαπασχολούμενων, ενώ μαζί τους σε μία σειρά πόλεις θα διαδηλώσουν Ομοσπονδίες και Σύλλογοι βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως καλεί με απόφασή της και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις θα συμμετέχουν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και οι Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, όπως επίσης φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές.
Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει επίσης η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), όπως και η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ).
Μπροστά στην απεργία, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διεκδικούν σχετικά με τους μισθούς και τα εργατικά δικαιώματα:
– Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς.
– Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού. Τα Συνδικάτα προτείνουν ο κατώτερος μεικτός μισθός να διαμορφωθεί στα 825 ευρώ, με κριτήριο την ανάγκη να αναπληρωθεί ένα μέρος των μεγάλων απωλειών του εργατικού εισοδήματος.
– Γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
– Επαναφορά κατακτήσεων όπως οι τριετίες, η αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, η κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών κ.ά.
– Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού.
– Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στην καταγγελία σύμβασης (απόλυση) με ή χωρίς προειδοποίηση.
Ειδικά για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι διεκδικήσεις των σωματείων εστιάζουν σε:
– Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.
– Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
– Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
– Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
– Κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).
– Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
— Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.
– Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.
– Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
– Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.
– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
– Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
– Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.
– Όχι στις απολύσεις. Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση, στην Τοπική Διοίκηση και στους τομείς Πολιτικής Προστασίας.