Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας. Πρόκειται για μια από τις πολλές ρυθμίσεις που έρχονται στο όνομα της πολύπαθης «επιτάχυνσης της δικαιοσύνης», ενώ στην αιτιολογική έκθεση με προκλητικό τρόπο αναφέρεται ότι τα προβλήματα στα δικαστήρια δεν μπορούν να επιλυθούν από τους υπηρετούντες σε αυτά υπαλλήλους, εξαιτίας του ότι υπάρχουν κενά. Στην ουσία, η κυβέρνηση επικαλείται τα υπαρκτά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η δική της πολιτική, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για να δικαιολογήσει την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας, ενώ αυτό που θα έπρεπε να έχετε ήδη κάνει είναι η πρόσληψη ικανού αριθμού δικαστικών υπαλλήλων.
Όπως τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, στόχος της ίδρυσης του θεσμού αυτού είναι η πιο αποτελεσματική λειτουργία και απονομή της Δικαιοσύνης, όχι όμως για τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά για την επιβολή της αντιλαϊκής νομοθεσίας σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά δείχνουν μεγαλύτερη σπουδή να ενισχύσουν και να εκσυγχρονίσουν την κατασταλτική λειτουργία και τους αντίστοιχους μηχανισμούς του αστικού κράτους, σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού, για τις οποίες συνειδητά αδιαφορούν. Έτσι μέσα από τη σύσταση του νέου αυτού σώματος είναι δυνατόν συνεχώς να επεκτείνεται η πιο σφιχτή σύμπλεξη των λειτουργιών της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας για τη θωράκιση του αστικού κράτους.
Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση της Μ. Κομνηνάκα:
Την αντίθεση του ΚΚΕ με το νομοσχέδιο για τη σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης: «Τελικά ο μόνος αναπτυσσόμενος τομέας στο Δημόσιο είναι η Αστυνομία, με διάφορα ονόματα: Πανεπιστημιακή, Δικαστική, Ειδικοί Φρουροί», σχολίασε σκωπτικά.
Ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε πως η Δικαστική Αστυνομία θα συνδέεται με την ΕΛ.ΑΣ., η οποία έχει διαφορετικό ρόλο από αυτόν της Δικαιοσύνης. «Εμείς δεν συμφωνούμε να αναλάβουν αστυνομικοί υπάλληλοι λειτουργίες που θα έπρεπε να ανατίθενται σε όσο γίνεται ανεξάρτητες αρχές», είπε, καθώς η Δικαστική Αστυνομία θα αναλάβει μια σειρά αρμοδιότητες όπως η προκαταρκτική εξέταση και η προανάκριση. Ταυτόχρονα ανέδειξε τον υποκριτικό χαρακτήρα των διακηρύξεων περί «ανεξάρτητης» Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι η Δικαιοσύνη είναι ταξική, καθώς εφαρμόζει αντιλαϊκούς νόμους.
Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση του Θ. Παφίλη: