Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ με θέμα τη σφοδρή φοροεπιδρομή που ετοιμάζει να εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων και των επαγγελματιών των άλλων κλάδων με τα χαμηλότερα εισοδήματα, η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων ανέδειξε τις πραγματικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου και πρότεινε τις αναγκαίες δράσεις για την απόκρουσή του.
Συγκεκριμένα, ανέδειξε ότι:
Δεν πρόκειται απλώς για μιαν άδικη και δυσβάστακτη φορολογική επιβάρυνση της μεγάλης πλειοψηφίας των δικηγόρων, όπως και των επαγγελματιών των άλλων κλάδων, προκειμένου να διατηρούνται τα “ματωμένα πλεονάσματα” του κρατικού προϋπολογισμού και να ενισχύονται πολύμορφα οι επιχειρηματικοί όμιλοι (εφοπλιστές, τραπεζίτες κλπ.), οι οποίο φοροαπαλλάσσονται και φοροδιαφεύγουν προκλητικά. Πρόκειται για μια συνειδητή κρατική παρέμβαση για την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών στα χέρια των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων -στο χώρο μας των ισχυρών δικηγορικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών- με το βίαιο εξοβελισμό από το επάγγελμα των οικονομικά πιο αδύναμων συναδέλφων. Είναι συνέχεια της πολιτικής και των μέτρων της “απελευθέρωσης του επαγγέλματος”, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που ψήφισαν και στήριξαν από κοινού όλες οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ). Συνδυάζεται με τη συνολική επίθεση στο βιοτικό μας επίπεδο (ακρίβεια, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών κλπ.) και τη συνεχή επιδείνωση των όρων άσκησης του επαγγέλματός μας, τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στη Δικαιοσύνη.
Επομένως, πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης της πλειοψηφίας των συναδέλφων, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο να περιλαμβάνει: Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, την καθιέρωση αφορολόγητου 12.000 ευρώ, την κατάργηση του ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες, του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση του ΚΕΑΟ, τη διαγραφή χρεών για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, ιδιαίτερα αυτών της πανδημίας, την απονομή συντάξεων στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, την αναγνώριση συγκροτημένων ασφαλιστικών, εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στους μισθωτούς δικηγόρους.
Με βάση τα παραπάνω, πρότεινε:
Την κήρυξη προειδοποιητικής διήμερης καθολικής αποχής στις 9 και 10 Νοεμβρίου, προκειμένου να δοθεί μια άμεση απάντηση στο εξοντωτικό κυβερνητικό νομοσχέδιο, σε συντονισμό και με την αντίστοιχη απόφαση άλλων δικηγορικών συλλόγων, όπως της Θεσσαλονίκης.
Την άμεση προκήρυξη Γενικής Συνέλευσης του ΔΣΑ, προκειμένου οι ίδιοι οι δικηγόροι που πλήττονται, να συζητήσουν και να αποφασίσουν την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα τους.
Απέναντι στις τεκμηριωμένες θέσεις και τις αγωνιστικές προτάσεις της Αγωνιστικής Συσπείρωσης, ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία του ΔΣ υποστήριξαν, με διάφορες παραλλαγές, είτε ότι το νομοσχέδιο οφείλεται στις ιδεοληπτικές εμμονές του υπουργού Χατζηδάκη και δεν απηχεί συνολικά τις θέσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού! (σύμβουλοι της παράταξης της ΝΔ), είτε ότι οφείλεται στις αντίστοιχες εμμονές της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού (σύμβουλοι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ), αποσιωπώντας ότι αποτελεί μέρος της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ, που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις. Ακόμη και όσοι αναγνώρισαν τη συνολική στόχευση για τον εξοβελισμό των μικρών επαγγελματιών, την αντιμετώπισαν με μοιρολατρεία, σαν να πρόκειται για κάποιο φυσικό φαινόμενο, στο οποίο δεν μπορούμε να αντισταθούμε! Στην «αναξιόπιστη» κυβέρνηση Μητσοτάκη, ουσιαστικά εξάντλησαν την κριτική τους, με την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν, οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής Παρέμβασης.
Η πλειοψηφία του ΔΣ απέρριψε την πρόταση για κήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής καθολικής εποχής, με το επιχείρημα ότι είναι πρόωρη και ότι θα πρέπει να δούμε πρώτα το περιεχόμενο του νομοσχεδίου (!), αποφασίζοντας ως υποκατάστατο τη “στοχευμένη” αποχή από τις δίκες συμφερόντων δημοσίου, μορφή προφανώς αναντίστοιχη με τη σφοδρότητα της κυβερνητικής επίθεσης και των διαθέσεων των συναδέλφων που πλήττονται. Αντίστοιχα, αρνήθηκαν προκλητικά και παρέπεμψαν τελικά στις ελληνικές καλένδες την προκήρυξη Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, εκφράζοντας ακόμη μια φορά την αλλεργία τους στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες! Η χθεσινή συνεδρίαση, επιβεβαίωσε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο, ότι οι δικηγόροι της βιοπάλης με τα χαμηλότερα εισοδήματα, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί, τίποτε το θετικό δεν μπορούν να περιμένουν από τα πάνω, από την ηγεσία του ΔΣΑ. Στέκεται τροχοπέδη στην οργάνωση του αγώνα τους για να μην περάσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Τώρα πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας από τα κάτω!
Απαιτούμε την άμεση σύγκληση της ΓΣ του Συλλόγου, με τη μαζική συλλογή υπογραφών!