Πραγματοποιήθηκε χθες, 16/06/2022, η σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, προκειμένου να ακουστεί όσο πιο πλατιά γίνεται το σύνθημα: «Ήρθε η ώρα να ακουστούν οι πολλοί! Οι δικηγόροι του καθημερινού μόχθου!» Δεκάδες αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι ανταποκρίθηκαν με αισιοδοξία στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για την ανάγκη συλλογικής δράσης και διεκδίκησης διατρανώνοντας ότι «δεν κάνουμε άλλη υπομονή».
Η σύσκεψη αποτέλεσε τη συνέχεια πολύπλευρης δράσης της Επιτροπής Αγώνα, με καθημερινές εξορμήσεις στα δικαστήρια της Αθήνας και του Πειραιά, περιοδείες σε δικηγορικά γραφεία, εκατοντάδες συζητήσεις με συναδέλφους και συναδέλφισσες, την παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας, στις 08/06/2022, σχετικά με τα ζητήματα της ασφάλισης και τη κινητοποίηση στις 15/06/2022 και στο Εφετείο Αθηνών, ημέρα έναρξης της δίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στον δεύτερο βαθμό.
Στις τοποθετήσεις των ομιλητών και των παραβρισκόμενων αποτυπώθηκε η ανάγκη ίδρυσης Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, που θα εκφράζει με τη λειτουργία και την αγωνιστική δράση του τα συμφέροντα της πλατιάς πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων που παλεύουν καθημερινά για να ζήσουν. Ένας Σύλλογο ςμε καταστατικό που θα διασφαλίζει την ανοιχτή και δημοκρατική του λειτουργία, με ζωντανές συλλογικές διαδικασίες, για την οργάνωση της διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας. Γιατί είναι πλέον ξεκάθαρο: Από τη μια είμαστε εμείς, οι πολλοί: η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, οι μισθωτοί και ασκούμενοι. Από την άλλη είναι οι λίγοι: οι ιδιοκτήτες των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, οι μεγαλοδικηγόροι. Μας χωρίζει άβυσσος. Οι δικηγορικοί σύλλογοι αποτελούν μία κοινή “στέγη” μες στην οποία τελικά συνθλίβονται τα δικαιώματα και οι ανάγκες των πολλών, εξυπηρετούνται και εκφράζονται τα συμφέροντα των λίγων.
Τη σύσκεψη – συζήτηση άνοιξε και συντόνισε ο Ανέστης Προυσανίδης, δίνοντας αρχικά τον λόγο για την εισηγητική ομιλία στην Κατερίνα Γεράκη η οποία, αφού αρχικά επισήμανε τον χαρακτήρα και το θεσμικό ρόλο των δικηγορικών συλλόγων, σχολίασε τη στάση που κρατάνε, ιδίως οι ΔΣΑ και ΔΣΠ, σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας. Ανέδειξε ότι: “Αυτό που χρειάζεται να συζητήσουμε είναι η οργάνωση του αγώνα μας απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που μας συνθλίβει, με περιεχόμενο και μορφές που πραγματικά εκφράζουν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων. Αυτό τον αγώνα ούτε θέλουν ούτε μπορούν να τον υπηρετήσουν οι δικηγορικοί σύλλογοι, ιδιαίτερα οι μεγάλοι. Χρειάζεται εμείς οι ίδιοι, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, φτιάχνοντας τις δικές συνδικαλιστικές μορφές οργάνωσης και συσπείρωσης που θα υπηρετούν αυτό το σκοπό.” Δείχνοντας την ανάγκη ίδρυσης Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, σημείωσε: “Το ενοποιητικό στοιχείο του Συλλόγου είναι τα κοινά μας συμφέροντα, οι κοινές μας ανάγκες, η αναγνώριση αυτής της αναγκαιότητας για την διεκδίκηση απέναντι στην ενιαία επίθεση που δεχόμαστε, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.” (Διαβάστε όλη την εισηγητική ομιλία εδώ)
Κατόπιν το λόγο έλαβε ο Αντώνης Αντανασιώτης, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων στο Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.. Με τη σειρά του εξέφρασε την πίστη ότι η σύσκεψη αποτελεί φωνή αποφασιστικότητας και αισιοδοξίας για το επόμενο βήμα το οποίο είναι να φτιάξουμε τις δικές μας συνδικαλιστικές μορφές οργάνωσης και συσπείρωσης που θα υπηρετούν τον σκοπό της έκφρασης των συμφερόντων της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων. Με παραδείγματα στηλίτευσε τη στάση του ΔΣΑ και άλλων συλλόγων, ως προς ζητήματα που αφορούν και απασχολούν τους δικηγόρους, αλλά και το σύνολο των εργαζομένων. (Δείτε ολόκληρη την παρέμβαση του Αντ. Αντανασιώτη εδώ)
Αμέσως μετά τοποθετήθηκε με τη σειρά του ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων στο Δ.Σ. του Δ.Σ.Π. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα κοινής δράσης με το σύνολο των εργαζομένων που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε έχουν την ίδια αιτία, ενώ, πλέον, είναι πιο ορατή από ποτέ η ταξική διαστρωμάτωση στον χώρο των δικηγόρων, όσο και αν προσπαθούν να την κρύψουν πίσω από τον μανδύα του ενιαίου δικηγορικού σώματος. Με συγκεκριμένα στοιχεία ανέδειξε τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στο χώρο της Δικαιοσύνης, η οποία, όπως σε κάθε τομέα της οικονομίας, λειτουργεί εις βάρος του αυτοαπασχολούμενου και μισθωτού δικηγόρου.
Αισιόδοξη και πολύτιμη για τα πρώτα βήματα προς τη δημιουργία του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων ήταν η τοποθέτηση του Βασίλη Διονυσόπουλου, προέδρου του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων. Ανέφερε ότι ο αντίπαλός μας είναι κοινός, παρέθεσε κατακτήσεις και μάχες που έχει δώσει το Σωματείο από την ίδρυσή του, μεταφέροντας πλούσια πείρα και συμπεράσματα από την καθημερινή του παρουσία στους χώρους δουλειάς. Ανέδειξε με τη σειρά του τον ρόλο των ΔΣΑ και ΔΣΠ, με παραδείγματα από τη στάση τους ενάντια στα συμφέροντα και τους αγώνες των μισθωτών δικηγόρων, όπως σε απολύσεις συναδέλφων για συνδικαλιστική δράση.
Μετά τις ανωτέρω τοποθετήσεις το λόγο έλαβε πλήθος συναδέλφων οι οποίες εξέφρασαν τις αγωνίες τους, τις προτάσεις τους, την ανάγκη δημιουργίας συλλογικής οργάνωσης που να εκφράζει τις ανάγκες τους. Έγιναν τοποθετήσεις σχετικά με τους ΑΜΕΑ συναδέλφους/ισσες, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα δικηγόρος με παιδί, τη στάση του ΔΣΑ και του ΔΣΠ, τα αμέτρητα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κατά την εργασία μας κ.α.
Η σύσκεψη τελείωσε μέσα σε παρατεταμένο χειροκρότημα, σε κλίμα αισιοδοξίας, αναλαμβάνοντας ο καθένας και η καθεμιά την ευθύνη που του/ης αναλογεί, για να λάβει σάρκα και οστά η ίδρυση του Συλλόγου, αυτός να μαζικοποιηθεί, να γίνει το «σπίτι» του καθένα και της καθεμιάς αυτοαπασχολούμενου/ης δικηγόρου.