Πραγματοποιήθηκε χθες 29/6/2022 η σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ακουστεί όσο πιο πλατιά γίνεται το σύνθημα: «Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή μας! Ιδρύουμε το σωματείο μας!». Μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι της πόλης ανταποκρίθηκαν με αισιοδοξία στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για την ανάγκη να ιδρυθεί Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων στη Θεσσαλονίκη, οργανωμένα να διεκδικήσουν μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μέσα από συλλογικές ζωντανές διαδικασίες, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης, και την απεργία.
Η σύσκεψη αποτέλεσε τη συνέχεια πολύπλευρης δράσης της Επιτροπής Αγώνα, με καθημερινές εξορμήσεις στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, συσκέψεις και συζητήσεις με συναδέλφους και συναδέλφισσες. Στις τοποθετήσεις των ομιλητών και των παραβρισκόμενων αποτυπώθηκε η ανάγκη ίδρυσης Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων στη Θεσσαλονίκη, που θα εκφράζει με την αγωνιστική δράση του τα συμφέροντα των μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων.
Τη σύσκεψη – συζήτηση άνοιξε και συντόνισε ο Στέφανος Λυκίδης, δίνοντας αρχικά τον λόγο για την εισηγητική ομιλία στην Κέλυ Λιαράτσικα, μισθωτή δικηγόρο, η οποία, αφού αρχικά αναφέρθηκε στην δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, τόσο για μισθωτούς και ασκούμενους όσο και για τους αυτοαπασχολούμενους με μικρά και μεσαία εισοδήματα, ανέδειξε την ανάγκη ίδρυσης Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, όπως ανέφερε, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι «από τη μια είμαστε εμείς, οι μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι που είμαστε εργαζόμενοι, ακόμα και αν μας αποκαλούν ‘’συνεργάτες’’. Από την άλλη είναι τα αφεντικά μας: οι ιδιοκτήτες των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, οι μεγαλοδικηγόροι, οι οποίοι αγοράζουν την εργατική μας δύναμη και τις γνώσεις μας έναντι ενός μισθού (είτε αυτός δίνεται με «μπλοκάκι» είτε με το «κομμάτι» είτε ως «χαρτζιλίκι» για τους ασκούμενους συναδέλφους), ο οποίος είναι αναντίστοιχος των ωρών εργασίας μας, της δουλειάς που βγάζουμε, των αναγκών μας». Επεσήμανε ακόμα ότι «οι εργοδότες μας έχουν συμμάχους τον Σύνδεσμο Δικηγορικών Εταιρειών, τις ηγεσίες του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της ΕΑΝΔιΘ, οι οποίοι δεν μπορούν και δεν θέλουν να εκφράσουν τα συμφέροντά μας, καθώς εκφράζουν τα συμφέροντα των ανώτερων στρωμάτων της δικηγορίας, αναφέρονται στο “δικηγορικό σώμα” χωρίς διακρίσεις και διαστρωμάτωση, αρνούμενοι την ύπαρξη σχέσης εξαρτημένης εργασίας, βασισμένοι στον υπάρχοντα αντιδραστικό Κώδικα Δικηγόρων που δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη μισθωτής εργασίας στους δικηγόρους». Τέλος, έγινε αναφορά στα αιτήματα και στους σκοπούς πάλης που θα πρέπει να θέσει το σωματείο: τη διεκδίκηση μισθών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα κατοχυρώνει μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους, μέσα από συλλογικές ζωντανές διαδικασίες, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης και την απεργία!
Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων Αττικής, ο οποίος μετέφερε την πλούσια πείρα από τη δράση του σωματείου στην Αθήνα, το πώς συγκροτήθηκε μέσα σε συνθήκες πανδημίας, πώς βγήκε μπροστά για διεκδικήσεις, για ανάκληση απολύσεων, για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μισθωτών και ασκούμενων συναδέλφων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «Η ανάγκη υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας “γέννησε” το Σωματείο μας, απέναντι στην εργοδοσία του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών και στις κυβερνήσεις, με την αμέριστη στήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου». Με παραδείγματα στηλίτευσε τη στάση του ΔΣΑ και των άλλων πολιτικών δυνάμεων, των δυνάμεων της μειοψηφίας στο Δ.Σ. του Σ.Μ.Δ. Ατιτικής, ως προς ζητήματα που αφορούν και απασχολούν τους μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους. Εξέφρασε την πίστη ότι η σύσκεψη αποτελεί φωνή αποφασιστικότητας και αισιοδοξίας για το επόμενο βήμα το οποίο είναι να φτιάξουμε και στη Θεσσαλονίκη τη δική μας συνδικαλιστική οργάνωση και «όλοι μαζί, μια γροθιά, αδελφωμένοι μισθωτοί και ασκούμενοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, για να ζήσουμε μαζί τις πιο όμορφες μέρες μας».
Αμέσως μετά, τον λόγο για μια σύντομη παρέμβαση πήρε ο Δημήτρης Νταφόπουλος, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων στο Δ.Σ. του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα κοινής δράσης με το σύνολο των μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε έχουν την ίδια αιτία, ενώ, πλέον, είναι πιο ορατή από ποτέ η ταξική διαστρωμάτωση στον χώρο των δικηγόρων, όσο και αν προσπαθούν να την κρύψουν πίσω από τον μανδύα του ενιαίου δικηγορικού σώματος. Με συγκεκριμένα στοιχεία ανέδειξε γιατί οι ηγεσίες του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης και της ΕΑΝΔιΘ δεν μπορούν να στηρίξουν ουσιαστικά το μισθωτό και ασκούμενο δικηγόρο, γιατί ο μόνος δρόμος για ζωή και δουλειά στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας είναι η ίδρυση Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων στη Θεσσαλονίκη.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις από παρευρισκόμενους, ενώ στο τέλος το λόγο πήρε ο Μάριος Καρεκλάς, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά από την πολύ πετυχημένη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, όπου αναδείχθηκε μέσα από τα πιο εμβληματικά και ελπιδοφόρα παραδείγματα των αγώνων των εργαζομένων των τελευταίων χρόνων, η σημασία της οργάνωσης, του συντονισμού της πάλης και της αλληλεγγύης των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία τους. Επιβεβαίωσε την έμπρακτη στήριξη του ΣΜΤΜ στην προσπάθεια της Επιτροπής Αγώνα για ίδρυση σωματείου, μέσα από τους κοινούς αγώνες για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μηχανικοί και δικηγόροι στο έδαφος της γενίκευσης της ευέλικτης μορφής απασχόλησης που εμφανίζεται κατά κόρον σε αυτούς τους χώρους, όπως γίνεται με το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, πρόβαλε την ανάγκη να δυναμώσει παντού ο αγώνας για υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, καθώς και την προοπτική αυτός ο προσανατολισμός και ο συντονισμός της πάλης να συμβάλει στην κατάκτηση επιχειρησιακών συμβάσεων, για παράδειγμα σε μεγάλα γραφεία κτηματογράφησης, στα οποία απασχολούνται δικηγόροι και μηχανικοί με άθλιες συνθήκες εργασίας.
Η σύσκεψη τελείωσε μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας, αναλαμβάνοντας ο καθένας και η καθεμιά την ευθύνη που του/ης αναλογεί, για να λάβει σάρκα και οστά η ίδρυση του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων στη Θεσσαλονίκη.