Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Δικαστικό Χάρτη συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής. Ακολουθούν παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ, που κατήγγειλαν τις αντιδραστικές αλλαγές:
Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα, Γ.Γ. του ΚΚΕ
«…Η αλήθεια είναι πως δεν αφήνετε μέρα να πάει χαμένη, που να μην προωθείτε μέτρα τέτοιου είδους, αντιλαϊκά, μέτρα αντιδραστικά, σε βάρος του ελληνικού λαού. Και είναι διπλή πρόκληση, να εμφανίζετε αυτά τα αντιλαϊκά σας μέτρα, σαν “πρόοδο” και “βελτίωση της ζωής των πολιτών”! Πραγματικά αναποδογυρίζετε την πραγματικότητα.
Αυτό κάνετε και με το νομοσχέδιο για το νέο “Δικαστικό Χάρτη”, προπαγανδίζοντας ότι θα επιταχυνθεί τάχα η Δικαιοσύνη για όλους και θα τρέχει με “ταχύτητες φωτός” για τις υποθέσεις του λαού. Ποια επιτάχυνση, ποια βελτίωση θα φέρει τάχα στους εργαζόμενους, στις λαϊκές οικογένειες; Με τις σαρωτικές αλλαγές που φέρνετε, κάνετε τη δικαιοσύνη ακόμα πιο εχθρική, πιο απρόσιτη, πιο ακριβή για τον ελληνικό λαό.
Σε αυτό το πνεύμα, κατά κάποιο τρόπο, είναι ενταγμένη και η χτεσινή δικαστική απόφαση για το Μάτι, η οποία διαπνέεται από τη γνωστή λογική του «ανθρώπινου λάθους» που εξαντλεί την απόδοση ευθυνών σε κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες και μάλιστα με πολύ χαμηλές ποινές, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους υψηλά ιστάμενους και τους πολιτικά υπεύθυνους.
Είναι ακριβώς η ίδια λογική που επιστρατεύεται πάντα για να συγκαλυφθούν τα διάφορα εγκλήματα σε βάρος του λαού, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του εγκλήματος των Τεμπών. Οι κυβερνήσεις αλλάζουνε, αλλά η λογική της συγκάλυψης παραμένει ίδια. Απλώς ο καθένας σας την αξιοποιεί όπως και όποτε τον συμφέρει.
Τι κάνετε ακριβώς με το παρόν νομοσχέδιο; Κλείνετε, συγχωνεύετε δικαστικές υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα. Καταργείτε τελείως τον βαθμό των Ειρηνοδικείων, που είναι γνωστό ότι έλυναν υποθέσεις ιδίως των λαϊκών στρωμάτων, τις πιο “μικρές διαφορές” όπως τις λέτε, αλλά που ήταν μεγάλης σημασίας για την καθημερινότητα και τη ζωή των εργαζομένων, των κατοίκων ολόκληρων περιοχών.
Έτσι, ο απλός κόσμος θα αναγκάζεται να ξοδεύει ακόμα περισσότερο χρόνο κι ακόμα περισσότερο χρήμα για να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Θα αποθαρρύνεται πιο πολύ να περάσει το κατώφλι των δικαστηρίων, μήπως και βρει το δίκιο του. Τι θα γίνει, αλήθεια, ειδικά με τις πιο απομακρυσμένες, νησιωτικές και άλλες περιοχές στη στεριά, που συνειδητά όλες οι κυβερνήσεις τις έχετε “αφήσει στο έλεος του Θεού”; Πώς για παράδειγμα, ένας κάτοικος νησιού του Αιγαίου θα βρίσκει χρόνο και χρήματα να ταξιδεύει, να διανυκτερεύει, για να πάει στο δικαστήριο, που το μεταφέρετε μίλια μακριά;
Ούτως ή άλλως, με τους νόμους που έχετε ψηφίσει, κι εσείς κι οι προκάτοχοί σας του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, έχετε κάνει την πρόσβαση ήδη στη δικαιοσύνη πανάκριβη, “πολυτέλεια” για λίγους κι εκλεκτούς. Τώρα ανοίγετε τον δρόμο και για νέες αυξήσεις στα δικαστικά παράβολα, για νέες δαπάνες. Και, όσο για το γεγονός, πως διατηρείτε ορισμένα Πρωτοδικεία, που τα λέτε “παράλληλα” ή “περιφερειακά”, κανέναν δεν πείθετε πως έτσι θα λυθεί το πρόβλημα. Πόσο μάλλον, που και μόνο από τη διαφορετική τους ονομασία, “βγάζει μάτι”, όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτά τα Δικαστήρια τα κρατάτε ανοιχτά “μέχρι νεωτέρας”, με πολύ πιθανή την κατάργησή τους αύριο – μεθαύριο, σύμφωνα και με τα πρότυπα της ΕΕ.
Και ποιο είναι το γνωστό “μαχαίρι” με το οποίο “κλαδεύονται” Πρωτοδικεία, θυσιάζοντας εργατικά λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες; Ο γνωστός ευρωενωσιακός κόφτης του “κόστους – οφέλους”, οι επιταγές στις οποίες όλοι σας συμφωνείτε, για “εξοικονόμηση δημόσιων πόρων”. Που ξέρουμε όλοι πια, για ποιον εξοικονομούνται αυτοί οι πόροι και πού καταλήγουν: στην πολύπλευρη στήριξη διαφόρων ομίλων και επενδυτών.
Μην προσπαθείτε λοιπόν να κοροϊδέψετε τον κόσμο, ότι παλεύετε να “αλλάξετε” το κράτος, για να γίνει τάχα, πιο γρήγορο, πιο αποτελεσματικό, πιο λειτουργικό για τον λαό. Ενδιαφέρεστε μόνο, για ένα κράτος πιο γρήγορο και πιο αποτελεσματικό, όχι για τον ελληνικό λαό, αλλά για τα μονοπώλια, για τους ομίλους, για τα δικά τους συμφέροντα, πάντα σε βάρος του λαού. Γιατί αυτή είναι η πολιτική σας και αυτό είναι το κράτος των λίγων του κεφαλαίου, που υπηρετείτε.
Ο πραγματικός στόχος του νέου “Δικαστικού Χάρτη” είναι ακριβώς αυτός: μια Δικαιοσύνη πιο γρήγορη, αποτελεσματική και “φιλική” για τους επιχειρηματικούς και μόνο ομίλους. Μια δικαιοσύνη “κομμένη και ραμμένη” στα σύγχρονα μέτρα του κεφαλαίου.
Δεν το λέμε εμείς: το λέτε εσείς οι ίδιοι, στο νομοσχέδιο που φέρατε και στις τοποθετήσεις σας, ότι αυτό που προωθείτε με τον Δικαστικό Χάρτη είναι η “εμπιστοσύνη των επενδυτών και των επιχειρηματιών στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας”, και η “ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας”. Τόσο ξεκάθαρα, ξεδιάντροπα τα λέτε. Το είπε και ο κ. Μητσοτάκης, πως ο Δικαστικός Χάρτης, όπως και οι νέες ρυθμίσεις για το Συμβούλιο της Επικρατείας, αποσκοπούν στην “ταχύτερη έκδοση των αποφάσεων που έχουν άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στην πρόοδο των μεγάλων έργων, στην προσέλκυση επενδύσεων”.
Επιτάχυνση λοιπόν και αποτελεσματικότητα για τους λίγους και τα κέρδη τους κι ο λαός ας πληρώνει, ας ματώνει, ας αδικείται κατάφωρα. Καρφί δεν σας καίγεται. Αυτοί ήταν άλλωστε οι στόχοι όλων των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, από όλες τις κυβερνήσεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όπως, τα ειδικά “επενδυτικά” δικαστήρια που φτιάξατε, για να λύνονται ταχύτατα συμβιβαστικά οι υποθέσεις των εταιρειών και τα ποινικά “παζάρια” των ποινών, που ευνοούν τους οικονομικά ισχυρούς για να “ξεμπερδεύουν” απαλλασσόμενοι επί της ουσίας για τις πολλές, συνεχείς και μεγάλες παρανομίες τους.
Είπαμε από την αρχή, κι αυτό πρέπει να μείνει σε όσους μας ακούν, πως πίσω από αυτά τα αντιδραστικά μέτρα, από αυτό τον νέο Δικαστικό Χάρτη βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις κατευθύνσεις της, και με τον ψευδεπίγραφο τίτλο για τον Ενιαίο Χώρο “Ελευθερίας Ασφάλειας και Δικαιοσύνης”.
Επίσης, συζητάμε, τι άλλο; Ένα ακόμα προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτού του υπερμνημονίου της ΕΕ. Γιατί τέτοιο είναι το νομοσχέδιο που φέρνετε, προαπαιτούμενο αυτού του υπερμνημονίου. Έτσι εξηγείται, λοιπόν, και το γεγονός ότι σε αυτή την αίθουσα, για μια ακόμα φορά, οι επιφυλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των άλλων κομμάτων, δεν αφορούν την κεντρική κατεύθυνση και τον σκοπό του νομοσχεδίου, με βάση και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για μια ακόμα φορά η “συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση” υψώνει τους τόνους όχι για την ουσία, αλλά κυρίως για τον “τρόπο νομοθέτησης”, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για “προχειρότητα”, “έλλειψη διαβούλευσης” με τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες κλπ. Γι’ αυτό και γίνεται προσπάθεια, εκ του πονηρού, η συζήτηση να μείνει στα επιμέρους και να καλλιεργηθεί και η γνωστή λογική του “διαίρει και βασίλευε”, να στρέφονται οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι της μιας περιοχής που πλήττεται, ενάντια σε μια άλλη περιοχή που επίσης πλήττεται, για το “ποιος χάνει περισσότερο”.
Αυτή η λογική όμως, του «διαίρει και βασίλευε», δεν περνάει πια τόσο εύκολα και δεν κρύβει τη μεγάλη εικόνα και αλήθεια: πως όλος ο ελληνικός λαός πλήττεται από τα νέα σας μέτρα. Σας πήραν όλοι πλέον χαμπάρι!
Και ασφαλώς, είναι φανερό ότι πλήττονται και οι εργαζόμενοι στον χώρο της δικαιοσύνης. Άμεσα και ραγδαία επιβαρύνονται οι δικαστικοί υπάλληλοι, που δίκαια βρίσκονται στον δρόμο και εναντιώνονται στο νομοσχέδιό σας.
Το προσωπικό της Δικαιοσύνης το κάνετε “λάστιχο”, με μετακινήσεις, ανασφάλεια, εντατικοποίηση της δουλειάς του. Χωρίς φυσικά να παίρνετε μέτρα για τις απαραίτητες προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό, χωρίς να μεριμνάτε για σύγχρονα και ασφαλή κτήρια και για να αναβαθμιστούν συνολικά οι υποδομές των δικαστηρίων.
Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει σήμερα είναι να γίνει δεκτή η τροπολογία του ΚΚΕ, για την επαναφορά του επιδόματος ειδικών συνθηκών των δικαστικών υπαλλήλων, για αύξηση των αποδοχών τους, που τις πετσόκοψαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Όπως, και να λυθεί τουλάχιστον, το πρόβλημα με τους νεοδιορισθέντες δικαστικούς υπαλλήλους, επίσης να καταβληθούν αναδρομικά οι αποδοχές τους και ο χρόνος εκπαίδευσής τους να προσμετρηθεί στην περίοδο δοκιμασίας τους.
Αντίστοιχα, επιβαρύνετε τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους που ήδη στενάζουν κάτω από τα αντιλαϊκά μέτρα, όπως το πρόσφατο φορομπηχτικό νομοσχέδιο ή τις αντιασφαλιστικές ανατροπές αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Νέα βάρη θα σηκώσουν και οι μισθωτοί δικηγόροι, που πάνω στη δική τους δουλειά οι διάφορες δικηγορικές εταιρείες θα συγκεντρώσουν ύλη και κέρδη. Γι’ αυτό και ήδη, μεγαλοδικηγόροι – εταίροι έτρεξαν να χειροκροτήσουν τον Δικαστικό Χάρτη.
Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε τον νέο Δικαστικό Χάρτη. Πρωτοστατούμε στην οργάνωση του αγώνα, στην ενημέρωση του λαού, δίπλα στους υπαλλήλους, στους εργαζόμενους, ευρύτερα στα λαϊκά στρώματα, ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις που τους επιβαρύνουν.
Για να παρθούν βασικά μέτρα που έχουν ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι:
– Για να καταργηθούν παράβολα και άλλα χαράτσια για την πρόσβαση του λαού στη δικαιοσύνη.
– Για να μπορεί φτηνά ή και δωρεάν να μετακινείται ο κόσμος που χρειάζεται να απευθυνθεί στα δικαστήρια.
– Για προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων, άμεση κάλυψη των κενών θέσεων, με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
– Για να βελτιωθούν οι υποδομές στα δικαστήρια, που ορισμένα είναι σε κατάσταση ακόμα και επικίνδυνη για την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων και των πολιτών.
– Για να δοθεί προτεραιότητα στην ίδρυση ειδικών δικαστηρίων με κριτήριο οξυμένες κοινωνικές ανάγκες, όπως δικαστήρια οικογενειακά, δικαστήρια για εργατικά ατυχήματα – επαγγελματικούς κινδύνους, προστασία του περιβάλλοντος και άλλα οξυμένα λαϊκά ζητήματα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε, μέσα και έξω από τη Βουλή στους δρόμους του αγώνα.»
Ομιλία της Μ. Κομνηνάκα
Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, η Μ. Κομνηνάκα σημείωσε ότι στη λογική «κόστος – όφελος» ευθυγραμμίζεται και η Δικαιοσύνη, όπως φαίνεται από τις τις αλλαγές για τον «νέο Δικαστικό Χάρτη», οι οποίες προετοιμάστηκαν εδώ και χρόνια από την έκθεση Πισσαρίδη. Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, «η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος βελτιώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», κάτι που δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες σχετικά με τη στόχευσή του. Στόχος είναι, σημείωσε η Μ. Κομνηνάκα, η γρήγορη επίλυση υποθέσεων που αφορούν στη στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων, κάτι που άλλωστε αποτελεί αντιλαϊκό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, γι’ αυτό άλλωστε και έχει «πράσινο φως» από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Ακόμα, από την κατάργηση και συγχώνευση δικαστηρίων, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξοικονομήσει χρήματα ώστε να επιδοτεί ακόμα περισσότερο τα κέρδη των μεγάλων ομίλων. Και την ώρα που η Δικαιοσύνη θα είναι πιο φιλική και γρήγορη δικαιοσύνη μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, γίνεται ακόμα πιο ακριβή, εχθρική και απροσπέλαστη για τον λαό, υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ.
Επίσης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο βαθύτατα ταξικό, αφού μεταξύ άλλων προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης, ενισχύοντας τις εξωδικαστικές μεθόδους επίλυσης.
Η Μ. Κομνηνάκα κατήγγειλε την προσβλητική διαστρέβλωση των θέσεων των φορέων που επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου. Ξεκαθάρισε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη στο νομοσχέδιο η πλειοψηφία των δικαστικών υπαλλήλων, καθώς το αίτημα της μεγάλης απεργίας τους ήταν η απόσυρση του νομοσχεδίου.
Ακόμα πρόσθεσε ότι αντίθετη στο νομοσχέδιο είναι και η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, ενώ πανηγυρίζουν μόνο οι μεγάλες δικηγορικές εταιρείες που θα κάνουν «λάστιχο» τους εργαζομένους τους. Αντίθετες είναι επίσης οι τοπικές κοινωνίες των περιοχών όπου κλείνουν Ειρηνοδικεία, καθώς θα επωμιστούν με ταλαιπωρία και κόστος, όταν θα πρέπει να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, όπως σχεδόν μαρτύρησε η εισηγήτρια της ΝΔ, σειρά παίρνουν τα Εφετεία σε δεύτερο χρόνο, αφού είπε ότι η χώρα «έχει πολλά».
Αναβάθμιση της Δικαιοσύνης, σημείωσε η Μ. Κομνηνάκα, είναι η κάλυψη των κενών στους δικαστικούς υπαλλήλους με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο μισθολόγιο, με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για να επανέλθει το επίδομα ειδικών συνθηκών για τους δικαστικούς υπαλλήλους, καθώς και για την αναδρομική καταβολή αποδοχών στους νεοδιορισθέντες δικαστικούς υπαλλήλους, απόφοιτους της 1ης εκπαιδευτικής σειράς της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.
Θύμισε ότι το επίδομα ειδικών συνθηκών καταργήθηκε το 2011 από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της εισαγωγής ενιαίου μισθολογίου για το Δημόσιο, ενώ δεν το επανέφερε καμία κυβέρνηση στη συνέχεια. Γι’ αυτό είναι υποκριτικό, είπε, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να το θυμούνται σήμερα. Μάλιστα, στη σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει χαρακτηριστικά «…τώρα που το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες…», για να ξεπλυθεί από την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε ως κυβέρνηση.
Κλείνοντας, η Μ. Κομνηνάκα τόνισε ότι πρέπει να αποσυρθεί ο νέος Δικαστικός Χάρτης που πλήττει τον λαό, τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους και τους δικαστικούς υπαλλήλους, ενώ ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου και για συγκεκριμένα άρθρα.