Μαζική ήταν η συγκέντρωση – σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη στην αίθουσα του ΔΣΑ στην Αθήνα.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Αντώνης Αντανασιώτης (συνημμένη ολόκληρη η τοποθέτηση), εκλεγμένος στο ΔΣ του ΔΣΑ με την Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων, ο οποίος ανέφερε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα «με τις μαζικές, μαχητικές κινητοποιήσεις μας, οι δικηγόροι που πληττόμαστε, με την ιδιαίτερη συμβολή της Επ. Αγώνα αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, μαζί με τις αγωνιστικές δυνάμεις στους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς επιστήμονες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, δώσαμε ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση, απαιτώντας να αποσυρθεί το άδικο και εξοντωτικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, η ηγεσία και η πλειοψηφία της Ολομέλειας και του ΔΣΑ έχουν σοβαρές ευθύνες γιατί με τη στάση τους, όπως με τα παζάρια κάτω από το τραπέζι για δήθεν «βελτιώσεις» του νομοσχεδίου, την άρνηση υιοθέτησης αιτημάτων που ανακουφίζουν ουσιαστικά την πλειοψηφία των δικηγόρων, όπως την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου, την πεισματική άρνηση πραγματοποίησης Γενικής Συνέλευσης στο Σύλλογό μας, υπονόμευσαν τον αγώνα μας, συμβάλλοντας στη δημιουργία κλίματος απογοήτευσης στους συναδέλφους που πλήττονται».
Απέναντι στις συνολικές αντιδραστικές αλλαγές που ήδη δρομολογούνται μετά το φορολογικό, όπως είναι ο αντιλαϊκός κρατικός προϋπολογισμός, το λεγόμενο “μίνι ασφαλιστικό” και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης μέσω των επαγγελματικών ταμείων, η αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από 1-1-2024, ο νέος δικαστικός χάρτης με την κατάργηση δεκάδων δικαστηρίων σε όλη τη χώρα και την κατάτμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, οι διατάξεις που διευκολύνουν την αρπακτική δραστηριότητα των τραπεζών, των funds και των εταιρειών διαχείρισης αλλά και οι βαθιά αντιδραστικές αλλαγές στην ποινική δικαιοσύνη, κάλεσε σε ανυποχώρητη συνέχιση του αγώνα.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έχει πλέον ωριμάσει στη συνείδηση πολλών από αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων η ανάγκη για δημιουργία συλλόγου αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, που θα αγωνίζεται για τα δικά μας προβλήματα και τις δικές μας ανάγκες και όχι για τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των ισχυρών δικηγορικών εταιρειών και των μεγαλογραφείων, με τους οποίους συστεγαζόμαστε στον ΔΣΑ. Οι συνάδελφοι που απασχολούνται ως μισθωτοί σε αυτούς έκαναν το βήμα και συγκρότησαν το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων. Είναι καιρός πιστεύουμε να κάνουμε και το δικό μας.»
Τη σημασία της κοινής δράσης όλων των μισθωτών και αυταπασχολουμένων επιστημόνων απέναντι στην ενιαία αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ που καταγράφηκε μέσα από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις και τη δράση της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών και Αυταπασχολουμένων Επιστημόνων ανέδειξε ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Ανέφερε ότι οι αλλαγές στο φορολογικό και η συγκέντρωση της ύλης είναι δομικός στόχος των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ, καθώς και ότι απέναντι στον αγώνα των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών επιστημόνων βρίσκονται απο κοινού η κυβέρνηση και πλειοψηφίες των ΔΣ των δικηγορικών συλλόγων και επιστημονικών επιμελητηρίων, κάτι που αντανακλάται και στα αιτήματα που δεν αποδέχονται (αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, διαγραφή χρεών).
Ο Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, τόνισε ότι και από τις εξελίξεις στο φορολογικό φάνηκε ότι δεν είναι όλοι οι δικηγόροι ένα ενιαίο σώμα, καθώς ανοίγει ο δρόμος για να κυριαρχήσουν οι μεγάλες δικηγορικές και πολυεπαγγελματικές εταιρείες, μέσα από το τσάκισμα των μικρών αυτοαπασχολούμενων και την ακόμα μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης των μισθωτών δικηγόρων. Όπως δήλωσε, οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα, καθώς ό,τι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα οι μισθωτοί δικηγόροι (διεκδίκηση δεδουλευμένων κοκ), κάθε μικρή και μεγάλη κατάκτηση, ήταν αποτέλεσμα του οργανωμένου αγώνα τους μέσα από το Σωματείο.
Η ζωντανή και μαχητική συζήτηση συνεχίστηκε με τις παρεμβάσεις πολλών δικηγόρων και κατέληξε στην ανάγκη συνέχειας και κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στο νέο φορολογικό έκτρωμα και τη συνολική επίθεση της κυβέρνησης, που προωθεί ήδη νέα αντιλαϊκά και αντιδραστικά μέτρα. Σ’ αυτό το φόντο παρέμβαση έγινε και από τον Πάνο Δάλλα, συμβολαιογράφο, ο οποίος μετέφερε την πείρα από την αποχή των συμβολαιογράφων το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ψηφιακό συμβόλαιο αλλά και τη δυσαρέσκεια που επικρατεί γενικότερα για τις εξελίξεις που δρομολογούνται στον κλάδο.
Στην Επιτροπή Αγώνα αποφασίστηκε:
- Η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο ενάντια στο νέο αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα.
- Ο συμβολικός αποκλεισμός του Πρωτοδικείου στην Ευελπίδων τη Δευτέρα 18 Δεκέμβρη στις 9 το πρωί.
- Η συνέχιση της συγκέντρωσης υπογραφών απαιτώντας την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης του ΔΣΑ, με παράσταση διαμαρτυρίας στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ.
Τη συζήτηση συντόνισε η Κατερίνα Γεράκη, που κλείνοντας ανέφερε ότι μόνο οι μεγάλες δικηγορικές εταιρείες θα μπορούν στην ουσία να ανταπεξέλθουν στις αλλαγές που δρομολογούνται στο επάγγελμα, ενώ σχολίασε και εξελίξεις που απασχόλησαν τη συζήτηση, όπως οι αλλαγές στην ποινική δικαιοσύνη. Επεσήμανε ότι η δικαιοσύνη δεν υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών αλλά τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ αυτόν τον προσανατολισμό έχουν οι αλλαγές και στον δικαστικό χάρτη.