Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής χτες, 25-10-2022, ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας. Για τις αλλαγές που εισήχθησαν με το νομοσχέδιο τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Μαρία Κομνηνάκα και Λιάνα Κανέλλη.
Επί της ουσίας, διατηρείται ο βασικός ιδεολογικός πυρήνας του Σωφρονιστικού Κώδικα, που αντιμετωπίζει τις φυλακές ως “αποθήκες ψυχών”, ενώ απουσιάζει θορυβωδώς από τη στόχευση του νομοθέτη κάποια οργανωμένη, σχεδιασμένη προσπάθεια κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων. Τόσο στο διάστημα έκτισης της ποινής, όσο πολύ περισσότερο με την παντελή έλλειψη στήριξης μετά την αποφυλάκιση, ώστε να αμβλύνονται οι κοινωνικές αιτίες που με διαμορφώνουν το έδαφος για την υποτροπή.
Ενισχύεται μάλιστα ο αντιδραστικός χαρακτήρας, καθώς με το νέο νομοσχέδιο ο έλεγχος, η εποπτεία των φυλακών υπάγεται πλέον στο σύνολο της στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο είναι πια και με τη βούλα αρμόδιο για να σχεδιάζει, αποφασίζει και υλοποιεί αντεγκληματική πολιτική..(!) Ταυτόχρονα, επανέρχονται τα καταστήματα κράτησης τύπου Γ ως «Σωφρονιστικά Καταστήματα Αυξημένης Ασφαλείας». Και μάλιστα σε πολύ χειρότερη εκδοχή, καθώς σε αυτά θα εισάγονται εκ των προτέρων κρατούμενοι για μια σειρά βαριά κακουργήματα αλλά ακόμα και υπόδικοι ή και καταδικασμένοι για πλημμελήματα που έχουν τελέσει συγκεκριμένα πειθαρχικά παραπτώματα και που θα κρίνονται από το Συμβούλιο της Φυλακής ως «ιδιαίτερα επικίνδυνοι για την τάξη και ασφάλεια»..
Ακόμη, παραμένουν τα γνωστά προβλήματα στις συνθήκες κράτησης (ασφυκτικοί χώροι, υπερπληθυσμός, προσωπικό) αλλά και εισάγονται νέοι περιορισμοί σε μια σειρά δικαιώματα των κρατουμένων (άδειες, εκπαίδευση κλπ), ώστε, και όποια δικαιώματα τυχόν προβλέπονται, όπως αυτό της δυνατότητας προσφυγής των κρατουμένων για τις συνθήκες κράτησης τους, να τίθενται στην ουσία προσχηματικά.
Ολόκληρες οι παρεμβάσεις των βουλετών: