Την Πέμπτη 11/11 η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων πραγματοποίησε σύσκεψη ειδικά για τις γυναίκες συναδέλφους, μισθωτές και αυτοαπασχολούμενες με τα χαμηλότερα εισοδήματα, στα γραφεία της ΟΓΕ.
Τη σύσκεψη άνοιξε η Χαρά Μαρούλη, υποψήφια Σύμβουλος στο ΔΣΑ με την ΑΣΔ. Στην παρέμβασή της ανέδειξε το φόντο ζωής της αυτοαπασχολούμενης γυναίκας, το φόντο της “πράσινης” και ψηφιακής ανάπτυξης που όμως έχει ως σκοπό και κίνητρο τα κέρδη των λίγων. Αυτή την ανάπτυξη, την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων διαχρονικά ανέδειξε ως τον πραγματικό αντίπαλο της γυναίκας δικηγόρου που μοχθεί για την επιβίωσή της, όπως και όλων των εργαζόμενων γυναικών. Κατέδειξε τον ρόλο του Δικηγορικού Συλλόγου ως θεσμού που δεν μπορεί και δεν πρόκειται να εκφράσει και να υπηρετήσει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των γυναικών στον χώρο, γιατί υπηρετεί τα ανώτερα στρώματα της δικηγορίας. Φώτισε τον δρόμο που άνοιξε η ίδρυση του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων στην Αττική, και είναι αναγκαίος και για τους αυτοαπασχολούμενους: αυτόν της συλλογικής οργάνωσης και αγωνιστικής συσπείρωσης με βάση τα πραγματικά συμφέροντα και τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Μαρία Χατζηδημητρίου υποψήφια Σύμβουλος στο ΔΣΑ με την ΑΣΔ και μέλος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, η οποία μετέφερε ζωντανά παραδείγματα από την πείρα του ΣΜΔ, που ήδη στα πρώτα του βήματα, “αγκάλιασε” με τις διεκδικήσεις και τη δράση του τα προβλήματα και τις ανάγκες των γυναικών μισθωτών δικηγόρων, μάλιστα συγκροτώντας Επιτροπή στο πλαίσιό του για τις ιδιαίτερες ανάγκες και ζητήματα των γυναικών. Ακόμα, ανέδειξε την ολοκληρωμένη προσέγγιση και τις θέσεις της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων γύρω από το πολυσυζητημένο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, δείχνοντας τη διέξοδο στη συλλογική πάλη για τη διαμόρφωση των όρων και προϋποθέσεων ώστε να μπορεί κάθε γυναίκα να “σηκώνει κεφάλι”, να καταγγέλλει όσα βιώνει αλλά και να διεκδικεί όσα της αξίζουν.
Παίρνοντας τον λόγο, η Στέλα Παπαοικονόμου, υποψήφια Σύμβουλος στο ΔΣΠ με την ΑΣΔ, στάθηκε στον “πήχη” που χρειάζεται να θέσουμε στις διεκδικήσεις μας, την ώρα που η εργαζόμενη γυναίκα σήμερα “βάλλεται” πολλαπλά για να τον “χαμηλώνει”. Σημείωσε πως αυτός ο πήχης ορίζεται από την ίδια την πραγματικότητα, τις τεράστιες τεχνολογικές και εν γένει παραγωγικές δυνατότητες να καλύπτουμε το σύνολο των σύγχρονων αναγκών μας, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα σε ό,τι αφορά στις συνθήκες και τους όρους εργασίας, στην υγεία, στην παιδεία, στην κατοικία και τις υποδομές. Για το σύνολο των πλευρών της ζωής της γυναίκας δικηγόρου, σημείωσε πως μπορεί κάθε μία να βρει “εστία” συνάντησης και αγώνα με τις όμοιές της εκεί που ζει, στους Συλλόγους και τις Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ.
Στη συζήτηση που ακολούθησε παρέμβαση έκανε ο Αντώνης Αντανασιώτης, εκλεγμένος Σύμβουλος στο ΔΣ του ΔΣΑ και εκ νέου υποψήφιος. Αποκάλυψε τις θέσεις και τη στάση των άλλων δυνάμεων στον ΔΣΑ, που στα λόγια θέτουν στο επίκεντρο την γυναίκα συνάδελφο, ιδίως προεκλογικά, πλην όμως στη ζωή ναρκοθετούν τα δίκαια αιτήματά της, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα όπως για τον βρεφονηπιακό “σταθμό” στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, το δικαίωμα σε επίδομα άδειας εγκυμοσύνης κα.
Στο πλαίσιο της συζήτησης το λόγο επίσης πήρε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, Πρόεδρος της ΟΓΕ, η οποία ανέδειξε τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πολιτικής του κεφαλαίου για τη γυναίκα εργαζόμενη-μητέρα. Στην τοποθέτησή της έθεσε και πιο ειδικές πτυχές, όπως η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ή η κρυοσυντήρηση των ωαρίων, η οποία προωθείται ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι αφενός η τεχνολογία μετατρέπεται σε εργαλείο περαιτέρω καταπίεσης της γυναίκας και καθορισμού της ζωής της με βάση τα συμφέροντα των εργοδοτών, αφετέρου ότι οι σύγχρονες ανάγκες της τελικά αντιμετωπίζονται ως πεδίο μεγάλης κερδοφορίας για τα μονοπώλια.