Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο με θέμα «Μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, κλπ», Τετάρτη 9 Μάρτη 2022.
“Μόνο ως κατ’ επίφαση αθλητικό μπορεί να χαρακτηριστεί το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, αφού δεν ασχολείται καθόλου με τον πυρήνα του αθλητισμού, δηλαδή τη στήριξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, την ανάπτυξή του στο σχολείο και τη γειτονιά, την ενίσχυση της συμμετοχής του πληθυσμού και κυρίως της νεολαίας.. Δεν ασχολείται καν με την ενίσχυση των υποδομών και των αθλητικών εγκαταστάσεων, την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού με γενναία χρηματοδότηση σωματείων και ομοσπονδιών, με τις δομές που χρειάζονται για να διευκολυνθεί η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της .. Εισάγει διατάξεις και μέτρα αυστηροποίησης των ποινών για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, αφήνοντας όμως άθιχτη την αιτία του προβλήματος, τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και την κυριαρχία των επιχειρηματικών ομίλων.
Το κέρδος είναι η αιτία των φαινομένων βίας, και στον αθλητισμό
Αποφεύγουν όλες οι κυβερνήσεις τη σύνδεση της λύσης του προβλήματος της βίας, της διαφθοράς κ.λπ. με το οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού που οδηγεί στο κυνήγι του κέρδους και αποτελεί την αιτία για τη γέννηση, αλλά και την αναπαραγωγή τέτοιων φαινομένων. ..
Είναι φανερό ότι στον καπιταλισμό που κυριαρχεί το κέρδος και η ανταγωνιστικότητα, αντικειμενικά και ο αθλητισμός από κοινωνικό αγαθό έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα υποταγμένο στον βωμό του κέρδους, με τεράστια οικονομικά συμφέροντα που έχουν συνδεθεί με τον επαγγελματικό αθλητισμό, το οποίο έχει γίνει και πεδίο πολιτικο-οικονομικής διαπλοκής και μεγάλων σκανδάλων.
Από το 2007 έχουν μπει οι βάσεις με τη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό που αποτελεί οδηγό της ΕΕ για τον καθορισμό του άμεσου και απώτερου μέλλοντος της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων στον αθλητισμό. Η Λευκή Βίβλος αναγνωρίζει τον σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό ρόλο του αθλητισμού. Εκτιμάται ότι ως εμπορικό προϊόν καλύπτει το 4% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έθετε ως στόχο να ασχοληθεί με τις κοινωνικές και οικονομικές πτυχές του, με την επέκταση του κερδοφόρου αυτού προϊόντος με νέες μορφές αθλητισμού -σαν αυτές που περιλαμβάνει το παρόν σ/ν- αλλοιώνοντας σκόπιμα την έννοια και τα όρια του αθλητισμού, διαμορφώνοντας δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στο άθλημα, στο παιχνίδι ακόμα και στον τζόγο. Δηλαδή, όλα στο μίξερ. Και ποιο είναι το κριτήριο; Τα κέρδη. Όλα στον βωμό της ανταγωνιστικότητας και του μέγιστου κέρδους των μεγαλοεπιχειρηματιών.
«Με όχημα την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας προωθούνται με το σχέδιο νόμου συγκεκριμένες στοχεύσεις, παρεμβάσεις ιδιαίτερα ανησυχητικές που ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους».
Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο περιορίζει την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στο κατασταλτικό της μέρος, δηλαδή στην αυστηροποίηση των ποινών. Ούτε αυτή η Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της οπαδικής βίας. Μήπως η δολοφονία του Άλκη ήταν το αποτέλεσμα απουσίας ποινών και της αυστηροποίησης αυτών; Η βία μέσα και έξω από τα γήπεδα κατά την άποψη του ΚΚΕ αποτελεί αντανάκλαση της βίας, της εκμετάλλευσης, της αδικίας, της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της καταπίεσης που δέχεται καθημερινά ο νέος της λαϊκής οικογένειας στους χώρους δουλειάς, στην εκπαίδευση, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Τομείς που οι περισσότεροι λειτουργούν με βάση το κέρδος και ελέγχονται από μεγαλοεπιχειρηματίες. Ορισμένοι μάλιστα, κάθονται την Κυριακή στα πριβέ του γηπέδου ως Πρόεδροι, μέτοχοι, ιδιοκτήτες των ομάδων.
Όλοι αυτοί, λοιπόν, τώρα που κόπτονται για τη δολοφονία του 19χρονου και για τη βία των γηπέδων, παριστάνουν τους ανήξερους για τον τρόπο που κτίζονται οι οπαδικοί στρατοί, που διαχωρίζονται σαφώς από τη συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων, παρασύρουν τυφλά και ορισμένους για το καλό της ομάδας, που λειτουργούν ως συμμορίες που υπερασπίζονται τους μεγαλοεπιχειρηματίες ενίοτε, που λυμαίνονται το ποδόσφαιρο και υπηρετούν τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς με τον μανδύα της αγάπης για την ομάδα. Κάνουν πως δεν ξέρουν για τις σχέσεις των Προέδρων και των χορηγών των ΠΑΕ με τους συνδέσμους, για πρώην αστυνομικούς που γίνονται στελέχη ασφαλείας στις συγκεκριμένες εταιρείες και στα γήπεδα, για μπράβους σε μαγαζιά της νύχτας, προστασία σε καταστήματα, εμπόριο ναρκωτικών, για τις σχέσεις αυτών των στρατών με φασιστικές ακροδεξιές ομάδες, όπως για άλλη μία φορά αναδείχθηκε με αφορμή τις επιθέσεις σε ΕΠΑΛ της δυτικής Θεσσαλονίκης.
Η ολοένα και μεγαλύτερη αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα σχετικά αδικήματα και για τη λειτουργία των αθλητικών λεσχών και άλλα, τα οποία η Κυβέρνηση τα παρουσιάζει λίγο πολύ ως πανάκεια και χωρίς να αντιμετωπίζει βέβαια, τη βία επί της ουσίας, είναι η επιβεβαίωση της στήριξης που παρέχει η πολιτική εξουσία και το αστικό κράτος στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Το γεγονός, επίσης, ότι με το σχέδιο νόμου η Κυβέρνηση μετατρέπει τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ σε θεματοφύλακες της λειτουργίας των οπαδικών συνδέσμων βάζοντας τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα, επίσης, είναι η επιβεβαίωση ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να πατάξει τη διαφθορά, να κόψει τα πλοκάμια και τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας, του σάπιου εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. …
Όσα, λοιπόν, νομοθετούνται -κατά την άποψή μας- είναι δοκιμασμένες συνταγές που δεν λύνουν το πρόβλημα, όπως και στο παρελθόν. Σε ορισμένες περιπτώσεις ανοίγουν και επικίνδυνα μονοπάτια. Δεν είναι έτσι καθόλου τυχαίο που μέσα σε αυτά τα φυτώρια ο φασισμός βρίσκει λίπασμα, μολύνει τα μυαλά των νέων με το δηλητήριό του. Υπό την έννοια αυτή η οπαδική βία, ναι, είναι συνώνυμη με μια συγκεκριμένη στάση ζωής που παραπέμπει σε φασιστικά τάγματα, που παρασύρουν νέους που δεν έχουν τέτοια χαρακτηριστικά εξ αρχής. Τους κάνουν συνένοχους στην πορεία. Δεν είναι τυχαία όλα όσα έχουν, έχουμε δει το τελευταίο χρονικά διάστημα.
Τα κατασταλτικά μέτρα πάντα από ένα σημείο και μετά αναζωπυρώνουν την ένταση, τη βία, τον χουλιγκανισμό και μεταφέρονται και εκτός γηπέδου. Το ζούμε άλλωστε στη χώρα μας. Το ίδιο γίνεται στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.
Επισημαίνουμε ότι με όχημα την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας προωθούνται με το σχέδιο νόμου συγκεκριμένες στοχεύσεις, παρεμβάσεις ιδιαίτερα ανησυχητικές που ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους. Αυτές αρχικώς αφορούν στη διεύρυνση του άρθρου 187 του ποινικού κώδικα για την εγκληματική οργάνωση με την προσθήκη σε ό,τι αφορά στην τέλεση πλημμελημάτων των εννόμων αγαθών της προσωπικής ελευθερίας, της ιδιοκτησίας και της περιουσίας. Προβλέπεται, επίσης, η απαγόρευση αναστολής εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας και η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων σε περιπτώσεις αναβολής της εκδίκασης τέτοιων εγκλημάτων. Ρυθμίσεις, δηλαδή, που ανησυχούν και παραβιάζουν ακόμη και θεμελιώδεις έννοιες και αρχές, έστω αυτού του αντιδραστικού ποινικού δικαίου, όπως έχει διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια, όπως το τεκμήριο αθωότητας και άλλα πολλά.
Ξεχωριστό ζήτημα είναι η σύσταση του ψηφιακού μητρώου μελών λεσχών φιλάθλων στο πλαίσιο της συνολικότερης αναβάθμισης, οι δυνατότητες παρακολούθησης και καταστολής με σύγχρονα ψηφιακά μέσα, με νόμιμη καταγραφή και επεξεργασία των δεδομένων κάθε πτυχής της κοινωνικής ζωής των ψηφιακών πολιτών. Δεν θα κουραστούμε να λέμε ότι όσο δεν θίγονται οι οικονομικές και κοινωνικές αιτίες και κυρίως δεν καταργείται ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός το φαινόμενο της οπαδικής βίας θα διαιωνίζεται.
Οι προτάσεις του ΚΚΕ
Δηλώνοντας πως το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε τις άμεσες προτάσεις του ΚΚΕ για να στηριχθεί ο αθλητισμός ως κοινωνικό δικαίωμα, και όχι εμπόρευμα:
- Ενιαίο σύστημα ανάπτυξης και δωρεάν παροχής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
- Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον Αθλητισμό.
- Κατάργηση του τζόγου – στοιχήματος στον Αθλητισμό.
- Ένταξη των Ανώνυμων Αθλητικών Εταιρειών, ΠΑΕ, ΚΑΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης.
- Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό της νεολαίας. Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκής χρηματοδότηση, που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό σε κάθε τους έκφραση.
- Γενναία αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών, με βάση τις πραγματικές ανάγκες για την ανάπτυξη του κάθε αθλήματος. Οι προπονητές, οι μόνοι επαγγελματίες στον χώρο, θα πρέπει να εξασφαλίζουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και οι Επιστημονικές Σχολές (ΣΕΦΑΑ) να είναι υπεύθυνες για το ποιος θα μπορεί να εκτελεί χρέη προπονητή σε συνεργασία με τη ΓΓΑ.