Στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937» αναδείχθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ ο αντιδραστικός χαρακτήρας των νέων ρυθμίσεων αλλά και συνολικά του δικαίου της ΕΕ, που νομιμοποιεί μία σειρά “βρώμικα” και σάπια φαινόμενα, όπως αυτό των παρακολουθήσεων – υποκλοπών.
Τα λογισμικά παρακολούθησης είναι στο εμπόριο με βάση Κανονισμό της ΕΕ
Ο Γιάννης Γκιόκας, υπεύθυνος του γραφείου τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ανέδειξε την υποκρισία τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την «κυκλοφορία» των λογισμικών παρακολούθησης. Τόνισε ότι η παραγωγή, εμπορία και διάθεση των λογισμικών παρακολούθησης είναι επιτρεπτή με βάση τον Κανονισμό 821/2021 της ΕΕ και ο οποίος υπερέχει των νόμων του εθνικού δικαίου, είναι “παραπάνω” από το νόμο περί απαγόρευσής τους στην Ελλάδα, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και από τον ανάλογο νόμο που ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας. Υπενθύμισε ότι αυτόν τον κανονισμό τον έχουν ψηφίσει όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ.
Συμπλήρωσε ότι ακόμα κι αν κάποια λογισμικά τύπου Predator απαγορευθούν, με βάση και την εισήγηση της PEGA, θα λειτουργούν όλα τα υπόλοιπα με ένα φύλλο συκής. Τόνισε ακόμα πως αυτό που αποκαλύπτουν οι βρόμικες υποθέσεις υποκλοπών και παρακολουθήσεων είναι -πέρα από το ξεκαθάρισμα επιχειρηματικών και πολιτικών λογαριασμών- η βρώμικη νομιμότητα που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις, με την καθοδήγηση της ΕΕ.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με αυτό εισάγεται ένας μηχανισμός «αναφορών» – καταγγελιών για τις παραβιάσεις του Ενωσιακού Δικαίου, στην κατεύθυνση ενίσχυσης του επιτελικού αστικού κράτους. Ένα πλαίσιο που προστατεύει και ενθαρρύνει τους “αναφέροντες”, και μέσα από τη δυνατότητα εξασφάλισης ανωνυμίας, με τρόπο που καταλήγει ένας ακόμα μηχανισμός χαφιεδισμού, ο οποίος φυσικά θα λειτουργεί και «για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων στο πλαίσιο του αδυσώπητου ανταγωνισμού τους» αλλά και συνολικά για την εμπέδωση και εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας, σε μία μεγάλη γκάμα υποθέσεων. Από αυτή τη γκάμα, φυσικά, δεν εξαιρείται η γνωστή “καταπολέμηση της τρομοκρατίας”, που αξιοποιείται ολοένα διευρυνόμενα στην ΕΕ, καλύπτοντας και την επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες.
Αναλυτικά επ’ αυτών τοποθετήθηκε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.