Τη στιγμή που ο λαός θρηνεί ξανά νεκρούς από την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών που αφορούν τις ανάγκες του και ολόκληρες πόλεις και χωριά έχουν βουλιάξει στη λάσπη, η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την προώθηση ενός ακόμα κατασταλτικού μηχανισμού, αυτού της «δικαστικής αστυνομίας». Αυτό επισήμανε στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο, η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.
Ειδικά όσον αφορά στο νομοσχέδιο, σημείωσε πως θεσμοθετεί έναν ακόμα κατασταλτικό μηχανισμό, ενώ είναι ενταγμένο στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ακριβώς αναφέρει και ο τίτλος του, που είναι «Επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης και λειτουργίας Δικαστικής Αστυνομίας – Τροποποιήσεις ν. 4963/2022 και άλλες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης», το νομοσχέδιο περιέχει συμπληρωματικές ρυθμίσεις με τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να επισπεύσει τη λειτουργία της «δικαστικής αστυνομίας», που είχε ψηφιστεί το 2022 από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Η Μαρία Κομνηνάκα επισήμανε ότι στόχος δεν είναι βέβαια η απονομή δικαιοσύνης, η στήριξη των εισαγγελικών αρχών, η εύκολη πρόσβαση του λαού σε αυτήν. Άλλωστε, αν ήθελε η κυβέρνηση κάτι τέτοιο, θα έλυνε το πρόβλημα της δραματικής υποστελέχωσης σε δικαστικούς υπαλλήλους, κάτι που επισημάνθηκε και κατά την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, όπως των δικηγόρων, των δικαστών και των εισαγγελέων.
Σημείωσε πως «η πρεμούρα της κυβέρνησης συνδέεται προφανώς και με τη διακηρυγμένη πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να εκτίεται μέρος της ποινής από πολίτες που καταδικάζονται για μικρότερης αξίας αδικήματα, ένα αντιδραστικό μέτρο με δεδομένη την άθλια κατάσταση που επικρατεί στις υπερκορεσμένες φυλακές της χώρας, ενώ χρησιμοποιείται εκφοβιστικά απέναντι στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες για την ποινικοποίησή τους, προετοιμάζοντας “κυνηγούς κεφαλών”».
Ενδεικτικό του κατασταλτικού χαρακτήρα του Σώματος, πρόσθεσε, είναι πως το νομοσχέδιο προβλέπει 600 θέσεις για το Αστυνομικό Τμήμα και μόλις 150 θέσεις για το πολιτικό μέρος της «δικαστικής αστυνομίας». Όσον αφορά την επιλογή προσωπικού κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει να έχουν ευνοϊκότερη μοριοδότηση όσοι ήταν πρώην σεκιουριτάδες ή υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού κ.ά.
Καταλήγοντας, σημείωσε πως το ΚΚΕ, όπως είχε κάνει και το 2022, θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, καταγγέλλοντας τον αντιδραστικό ρόλο της «δικαστικής αστυνομίας».
Ολόκληρη η ομιλία της Μ. Κομνηνάκα
(Πηγή: 902.gr)