Την κατάργηση του νόμου 5073/2023, που εντείνει τη φοροαφαίμαξη του ήδη περιορισμένου εισοδήματός τους, την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου και άλλα μέτρα άμεσης ανακούφισης, διεκδίκησαν μικροί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιούνη, με κινητοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών.
Την πρωτοβουλία ανέλαβε, δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν το περασμένο φθινόπωρο ενάντια στην ψήφιση του νόμου για το «τεκμαρτό εισόδημα», η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Στο κάλεσμά της ανταποκρίθηκαν σωματεία, ενώσεις και επιτροπές επαγγελματιών από μια σειρά κλάδους, καθώς και οδηγοί ταξί που έφτασαν στο Σύνταγμα με οχήματα και σημαίες των Επιτροπών Αγώνα.
Την κατάργηση του φορολογικού εκτρώματος, που φορολογεί τους επαγγελματίες για εισοδήματα που δεν έχουν, κατήγγειλε εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Στηλίτευσε την πολιτική της κυβέρνησης που επιμένει στη λεηλασία των αυτοαπασχολούμενων στο όνομα της “φορολογικής συμμόρφωσης” την ώρα που απαλλάσσουν από φόρους τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αναφερόμενος στην ηγεσία του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων άσκησε κριτική στην προσπάθεια τους να καλλιεργήσουν προσδοκίες ότι μέσα από δικαστικές προσφυγές θα ακυρωθούν τα άδικα φορολογικά μέτρα. «Το δίκιο μας θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα», ξεκαθάρισε.
«Από τους αυτοαπασχολούμενους προσδοκούν να εισπράξουν περίπου 600 εκατομμύρια τον χρόνο», σχολίασε ο Παύλος Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ), υπογραμμίζοντας πως τα χρήματα αυτά δεν γυρνάνε στον λαό, δεν διατίθενται για τις ανάγκες του στην Υγεία, την Παιδεία, την προστασία από τις φυσικές καταστροφές. «Αυτοί έχουν τους νόμους αλλά εμείς το δίκιο», επισήμανε και κάλεσε σε συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών.
Την προσπάθεια της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού να εμφανίσουν την πολιτική τους ως “δίκαιη”, να ξεγελάσουν τους επαγγελματίες κάνοντας λόγο για “διορθωτικές παρεμβάσεις”, αλλά και να υπερασπιστούν τη φορολεηλασία ξεκαθαρίζοντας πως ο “πυρήνας” του νόμου θα παραμείνει ίδιος, κατήγγειλε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ.