Στην επιστημονική εκδήλωση για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, που διεξάγεται σήμερα στο Πολεμικό Μουσείο, χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του Κόμματος.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα προβλήματα που καταγράφονται στον κλάδο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι κυβερνήσεις δεν χρηματοδότησαν ποτέ επαρκώς τη Δικαιοσύνη (και τη διοικητική), με αποτέλεσμα, μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό.
Ακόμη και σήμερα, 60 χρόνια μετά, διοικητικά δικαστήρια στεγάζονται σε απολύτως ακατάλληλα κτίρια, όπως χαρακτηριστικά το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, ενώ ακόμη και τα κεντρικότερα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, το συγκρότημα όπου στεγάζονται το Διοικητικό Πρωτοδικείο και το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας, αλλά και η Γενική Επιτροπεία, λειτουργεί τα τελευταία χρόνια χωρίς κλιματισμό και θέρμανση. Τραγικές είναι οι ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους στα περισσότερα διοικητικά δικαστήρια.
Όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες, και ιδίως μετά το ξέσπασμα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, το 2008, συνέβαλαν στη θέσπιση σειράς σοβαρών δικονομικών βαρών και άλλων εμποδίων πρόσβασης του λαού στα διοικητικά δικαστήρια».
Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, σημείωσε πως «για τις υποθέσεις που ενδιαφέρουν πρωτίστως τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, προωθείται η διαμεσολάβηση και άλλες μορφές εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.
Δρομολογείται επίσης η υλοποίηση ενός γενικευμένου σχεδίου συγχώνευσης ή κατάργησης περιφερειακών διοικητικών δικαστηρίων, ο λεγόμενος δικαστικός “Καλλικράτης”, κάτι το οποίο, αν πραγματωθεί, θα παρεμποδίζει σοβαρά ή και θα αποκλείει τους πολίτες από το να αμφισβητούν δικαστικά τη νομιμότητα των διοικητικών πράξεων που τους αφορούν.
Στον αντίποδα, πέραν της προτεραιοποίησης των υποθέσεων των επενδυτών, προκρίνεται και ήδη δρομολογείται η δημιουργία ειδικών τμημάτων για τις υποθέσεις τους, τα οποία θα στελεχώνονται από δικαστές που θα λαμβάνουν ειδική ”επιμόρφωση” πάνω σε ζητήματα οικονομίας (μια επιμόρφωση που προφανώς δεν θα είναι ιδεολογικά και ταξικά ουδέτερη)».
Καταλήγοντας, τόνισε: «Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει, όπως πιστεύουμε, την εκτίμηση του ΚΚΕ για τον παρωχημένο χαρακτήρα του κεφαλαιοκρατικού δρόμου ανάπτυξης.
Το ΚΚΕ, όπως γνωρίζετε, προτείνει ως διέξοδο τον αγώνα για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της χώρας μας, με αποδέσμευση από όλες τις αντιλαϊκές διακρατικές ενώσεις, όπου ο λαός θα είναι κυρίαρχος του πλούτου που παράγει και θα μπορεί σχεδιασμένα να οργανώνει και να αξιοποιεί τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, με κριτήριο τις δικές του σύγχρονες ανάγκες.
Στην οικοδόμηση μιας τέτοιας κοινωνίας ο ρόλος της νομικής επιστήμης θα είναι κρίσιμος.
Σε μια τέτοια κοινωνία θα έχει θέση και μια νέα Δικαιοσύνη, η Λαϊκή Δικαιοσύνη, που θα κατοχυρώνει νομικά τις νέες κοινωνικές σχέσεις και στην οποία ο ρόλος των δικαστών στην έρευνα και την εφαρμογή του νέου δικαίου που θα διαμορφωθεί θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός.
Με τις σκέψεις αυτές, ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες της επιστημονικής ημερίδας σας».