Χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων απηύθηνε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας τις αντιδραστικές αλλαγές στη δικαιοσύνη και τη νομοθεσία, που σκοπούν στη θωράκιση του ξεπερασμένου εκμεταλλευτικού συστήματος και στον ασφυκτικό περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών και διεκδικήσεων, στη βάση διαχρονικών κατευθύνσεων και πολιτικών της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων.
Ολόκληρος ο χαιρετισμός
Κυρίες και κύριοι δικαστές και εισαγγελείς
Ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσής σας.
Η συνέλευσή σας πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με αλλεπάλληλα κύματα αντιλαϊκών μέτρων και σχεδίων σε όλο το φάσμα της ζωής του. Με το νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2023, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, δίνεται ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στις λαϊκές ανάγκες. Κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος μπορεί να διαπιστώσει την κραυγαλέα αντίθεση που εκφράζεται σε αυτόν: Από τη μια μεριά φοροαπαλλαγές και πακτωλός χρηματοδοτήσεων για τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Από την άλλη, κλιμάκωση της φοροληστείας και των περικοπών που αφορούν ακόμη και ζωτικές ανάγκες του λαού, όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία.
Παράλληλα, αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του, την κλιμακούμενη κρατική καταστολή, την ποινικοποίηση των δίκαιων αγώνων του, όπως κατά των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας από τα αρπακτικά των διαφόρων funds, την ωμή αστυνομική βία και αυθαιρεσία, που φτάνει να αφαιρεί τη ζωή ενός 16χρονου επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ, το μαζικό προληπτικό ηλεκτρονικό φακέλωμα και τη συστηματική παρακολούθηση της ζωής του.
Με το νέο νομοσχέδιο μάλιστα για την ΕΥΠ, που ψήφισε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση, αξιοποιώντας προκλητικά το ίδιο το σκάνδαλο των υποκλοπών στο οποίο η ίδια εμπλέκεται, εισήγαγε ακόμα πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις, σε βάρος του λαού και των δικαιωμάτων του. Με αυτό «σφραγίζεται» και νομοθετικά το διαχρονικό κρατικό δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων». Θωρακίζεται συνολικά -και με αυτόν τον τρόπο- το αστικό κράτος, ώστε να επιτελεί πιο αποτελεσματικά το έργο του σε βάρος του «εχθρού λαού». Ενισχύονται οι λειτουργίες της, στο όνομα της «προάσπισης της εθνικής ασφάλειας». Μίας «ασφάλειας» όμως, η οποία, όπως έχει αποδειχθεί, μόνο «ανασφάλεια» και κινδύνους επιφυλάσσει για το λαό και τα δικαιώματά του. Όσο για το περίφημο δικαίωμα ενημέρωσης του παρακολουθούμενου, αποτελεί πραγματικά ένα προκλητικό «φύλλο συκής», αφού αυτό θα ασκείται υπό τη γνωστή προϋπόθεση ότι «δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση» και μετά την πάροδο 3 ετών από την παύση της. Και τι θα είναι τελικά αυτή η ενημέρωση, εάν ποτέ γίνεται πράξη;;; Θα πληροφορείται ο θιγόμενος ότι «παρακολουθήθηκε για α ή β χρονικό διάστημα». Αλλά όχι το λόγο της παρακολούθησής του. Τέτοιο σπουδαίο δικαίωμα θα έχει!
Και βέβαια, ο λαός μας εκτίθεται σε πολύ σοβαρούς κινδύνους, από τη μετατροπή της χώρας μας σε ένα τεράστιο πολεμικό ορμητήριο, για τις ανάγκες των επιθετικών στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στους οποίους εμπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα μας η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος με επίκεντρο την Ουκρανία κλιμακώνεται, απειλώντας με γενικότερη, παγκόσμια σύγκρουση, ακόμη και με τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Κυρίες και κύριοι δικαστές και εισαγγελείς,
Οι αλλαγές που προωθούνται τα τελευταία χρόνια στη νομοθεσία και τη Δικαιοσύνη, διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, προχτές του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, χτες του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ και στηρίζονται, επί της ουσίας, από κοινού, δεν είναι ούτε ουδέτερες ούτε αταξικές, όπως εμφανίζονται. Υλοποιούν κατευθύνσεις της ΕΕ και των διαφόρων επιτελείων της άρχουσας τάξης, που επιδιώκουν, στην πραγματικότητα, διπλό στόχο: Αφενός τη θωράκιση του εκμεταλλευτικού και διεφθαρμένου, όπως έδειξε και η πρόσφατη υπόθεση του «Qatar-gate» στην ΕΕ, συστήματος από κάθε αμφισβήτηση, με τον ασφυκτικό περιορισμό της δράσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος και της λειτουργίας των φορέων του, τη συρρίκνωση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Τέτοιες είναι οι αλλαγές, για παράδειγμα, στους νέους Ποινικούς Κώδικες, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και διατήρησε και εμπλούτισε η ΝΔ, με την ενίσχυση του ποινικού οπλοστασίου που χρησιμοποιείται απέναντι στους δίκαιους αγώνες των εργαζόμενων και του λαού μας και εναντίον κάθε φωνής που αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική, όπως αυτές που αφορούν τα αδικήματα της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της παρακώλυσης των συγκοινωνιών, της διατάραξης της λειτουργίας της υπηρεσίας κ.ά. ή αυτό για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, το οποίο κατακρίθηκε έντονα και ευρύτατα για τους κινδύνους που ενέχει όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου. Ή ακόμη αυτό της απαράδεκτης διάταξης του άρθρου 187 παρ. 6 του Ποινικού Κώδικα που εισήγαγε η κυβέρνηση της ΝΔ, με βάση την οποία θα οδηγούνται στη φυλακή, μετά την καταδίκη τους, οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων. Αφετέρου τη διαμόρφωση της νομοθεσίας, καθώς και της λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης, με όρους που θα εξυπηρετούν την πιο γρήγορη, φιλική και αποτελεσματική για τους επιχειρηματικούς ομίλους διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, όπως, για παράδειγμα, με τη θεσμοθέτηση ειδικών επενδυτικών δικαστηρίων, για υποθέσεις ενέργειας, επικοινωνιών και προσωπικών δεδομένων, στελεχωμένων με επιλεγμένους και εξειδικευμένους δικαστές, την ίδια ώρα που οι λαϊκές υποθέσεις λιμνάζουν, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της Δικαιοσύνης, των σοβαρών ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή και κυρίως προσωπικού, την ίδια ώρα που οι δικηγόροι του θεσμού της νομικής βοήθειας παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από τρία χρόνια και αντιμετωπίζουν έναν προκλητικό εμπαιγμό από την κυβέρνηση.
Στον αντίποδα, η νομοθεσία για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα γίνεται όλο και πιο εχθρική και άδικη, όπως και η πρόσβασή τους στη Δικαιοσύνη όλο και πιο δύσκολη και απρόσιτη, εξαιτίας των συνεχών δικονομικών και οικονομικών εμποδίων που ορθώνονται μπροστά τους, όπως με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις, τα υψηλά παράβολα και τέλη κ.ά.
Ειδικότερα, με το γνωστό Σχέδιο Πισσαρίδη και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αφορούν και τη Δικαιοσύνη, επιδιώκεται η αντιδραστική αναμόρφωσή της, ώστε να υπηρετεί ακόμη πιο πιστά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και την ευθυγράμμισή της με την κυρίαρχη πολιτική. Στα πλαίσια αυτά, επιχειρείται, μεταξύ άλλων, η επέκταση των ειδικών, πολυτελών επενδυτικών τμημάτων των δικαστηρίων και σε άλλες κατηγορίες υποθέσεων, όπως του ανταγωνισμού, της πτώχευσης, της εταιρικής διακυβέρνησης κ.ά., η προώθηση της λειτουργίας της με όρους που προσομοιάζουν σε ιδιωτικές εταιρείες, μέσω της εισαγωγής μεθόδων management, της σύμπραξης των δικαστηρίων με επιχειρηματικά συμφέροντα, της συγχώνευσης ή κατάργησής τους. Ιδίως βέβαια, επιδιώκεται η ισχυρότερη χειραγώγηση των δικαστικών λειτουργών. Στην υλοποίηση των αντιδραστικών αυτών κατευθύνσεων, εντάσσονται και οι νόμοι για την Εθνική Σχολή Δικαστών, το νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, τη Δικαστική Αστυνομία, τους οποίους ως Κόμμα καταψηφίσαμε συνολικά. Την προώθηση αυτών των αντιδραστικών κατευθύνσεων εξυπηρετούν και διάφορες πρωτοβουλίες, όπως, για παράδειγμα, η Κίνηση για την Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει ο ΣΕΒ, επιδιώκοντας να μετατρέψουν τη Δικαιοσύνη σε ακόμη πιο αφοσιωμένη θεραπαινίδα των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων. Είναι για παράδειγμα χαρακτηριστικό ότι ενώ και σήμερα στις διάφορες παρεμβάσεις των άλλων κομμάτων γίνεται υποκριτικά επίκληση στην ανάγκη ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, όμως ακόμα και το ώριμο και επιβεβλημένο αίτημα, το οποίο είναι επιθυμία και των ίδιων των Δικαστικών Ενώσεων, για κατάργηση του διορισμού της ηγεσίας των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας από την εκάστοτε κυβέρνηση, μόνο από το ΚΚΕ υποστηρίζεται, αντίθετα απορρίφθηκε από όλα τα άλλα κόμματα στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση.
Κυρίες και κύριοι δικαστές και εισαγγελείς,
Όπως γνωρίζετε, ως Κόμμα έχουμε συγκεκριμένη άποψη για το ρόλο που θεσμικά επιτελεί η Δικαιοσύνη στο υπάρχον σύστημα, για τη δικαίωση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Ωστόσο, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, δεν ταυτίζουμε το θεσμό της Δικαιοσύνης και το ρόλο του στο σημερινό σύστημα, με τους δικαστές και τους εισαγγελείς, όλους εσάς δηλαδή που εργάζεστε στο χώρο αυτό, και μάλιστα σε αντίξοες συνθήκες, και αντιμετωπίζετε κι εσείς, όπως και όλος ο εργαζόμενος λαός, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως είναι σήμερα, για παράδειγμα, το ζήτημα της ακρίβειας. Γι’ αυτό και σταθερά υποστηρίζουμε, όπως γνωρίζετε, κάθε δίκαιο θεσμικό και μισθολογικό αίτημά σας, όπως για τη συμμόρφωση της κυβέρνησης στην απόφαση του Μισθοδικείου για το ύψος των συντάξεών σας, όπως και το αίτημα για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, που αποτελεί άλλωστε γενικότερο, δίκαιο αίτημα όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων.
Κυρίες και κύριοι δικαστές και εισαγγελείς,
Η πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός σήμερα επιβεβαιώνει πιστεύουμε την εκτίμηση του ΚΚΕ για τον ξεπερασμένο χαρακτήρα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Σήμερα, η πρόοδος της τεχνολογίας, η τεράστια επιστημονική γνώση και η μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για να βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων, για να μειωθεί ο χρόνος εργασίας, για να προστατευτεί αποτελεσματικά ο λαός από την πανδημία και τα φυσικά φαινόμενα. Χρησιμοποιούνται μόνο για να αυξηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ προτείνει ως διέξοδο τον αγώνα για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της χώρας μας, με αποδέσμευση από όλες τις αντιλαϊκές διακρατικές ενώσεις, όπου ο λαός θα είναι κυρίαρχος του πλούτου που παράγει και θα μπορεί σχεδιασμένα να οργανώνει και να αξιοποιεί τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, με κριτήριο τις δικές του σύγχρονες ανάγκες.
Οι δικαστές και εισαγγελείς δεν έχετε κανένα λόγο, πιστεύουμε, να εναντιωθείτε σε μια τέτοια προοπτική. Αντίθετα, έχετε όλο και περισσότερους, να συνταχθείτε μαζί της.
Με τις σκέψεις αυτές, ευχόμαστε και πάλι καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνέλευσής σας.