Τον εμπαιγμό και την κοροϊδία που βιώνουν οι δικαστικοί διερμηνείς με την καθυστέρηση των πληρωμών τους, κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.
Όπως σημείωσε, εδώ και 5 χρόνια εφαρμόζεται σύστημα πληρωμής τους με έναντι, με ευθύνη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών, στους δικαστικούς διερμηνείς στα ποινικά ακροατήρια και στις ανακρίσεις που πραγματοποιούνται στα Δικαστήρια Αθηνών και Πειραιά, βάσει βουλεύματος των αντιστοίχων δικαστηρίων.
Ακόμα, η Μ. Κομνηνάκα κατήγγειλε τις εξευτελιστικές αμοιβές που προβλέπονται για αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική εργασία. Όπως είπε, πρόκειται για 11,70 ευρώ για κάθε άτομο στην ανάκριση, 17,61 ευρώ για τη διερμηνεία στο ακροατήριο έως τις 3 μ.μ. και 35,22 ευρώ σε περίπτωση υπέρβασης ωραρίου.
Απέναντι σε αυτές τις «μεσαιωνικές», όπως τις χαρακτήρισε, συνθήκες εργασίας, η Μ. Κομνηνάκα ζήτησε από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για την άμεση και ολοσχερή εξόφληση των απλήρωτων δεδουλευμένων, την τακτική και ολοσχερή πληρωμή τους από εδώ και στο εξής και την αύξηση της αποζημίωσης, αλλά και την ασφαλιστική τους κάλυψη.
Στην τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Κώτσηρας, περιέγραψε επί της ουσίας το υφιστάμενο πλαίσιο πληρωμών, μέσω της πάγιας εντολής και, κατά την προσφιλή τακτική, αποποιήθηκε των ευθυνών, λέγοντας ότι το υπουργείο ενεργεί κάθε φορά έγκαιρα, με τις καθυστερήσεις να οφείλονται σε προβλήματα των Πρωτοδικείων με την ηλεκτρονική πλατφόρμα και επανυποβολή των δικαιολογητικών στα τέλη του οικονομικού έτους.
Παραδέχθηκε ότι υπάρχει εκκρεμότητα πληρωμής για το 2022 στο Πρωτοδικείο Πειραιά, αλλά και πως η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί.
Στη δευτερολογία της η Μ. Κομνηνάκα κάλεσε την κυβέρνηση να μην επικαλείται προφάσεις και κωλύματα γιατί μέσα στα πλείστα νομοσχέδια που ψήφισε όλο το προηγούμενο διάστημα θα μπορούσε να είχε λύσει το ζήτημα αν ήθελε.
Και ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα προκύπτει από τη διαδικασία των πληρωμών μέσω της πάγιας εντολής που δεν ξεπερνά τις 60 χιλιάδες ευρώ.
Κλείνοντας, ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχθηκε ότι «ενδεχομένως χρήζει αλλαγής η ροή της διαδικασίας» και αναφέρθηκε σε Προεδρικό Διάταγμα που είναι υπό επεξεργασία για τα ζητήματα της Δικαιοσύνης.