Τις σοβαρές συνέπειες που ενέχει για τους δικηγόρους ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύει να διαχειριστεί η κυβέρνηση το «πολυδιαφημισμένο» ζήτημα μεταφοράς δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους, αλλά και της «πολύπαθης» πληρωμής δικηγόρων νομικής βοήθειας παρουσίασε η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, στην επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενίσχυση της δικηγορικής ύλης στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Για το ζήτημα της μεταφοράς της δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους, η Μ. Κομνηνάκα εξήγησε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την επιτάχυνση των υποθέσεων των επιχειρηματικών ομίλων και των στρατηγικών επενδυτών, φτιάχνοντας ειδικά πολυτελή τμήματα στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, ενώ ταυτόχρονα αδιαφορεί για την επιτάχυνση των υποθέσεων των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων, θέτοντας μεγαλύτερα οικονομικά και δικονομικά εμπόδια στην πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη, όπως έγινε με τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες και την ιδιωτικοποίηση των διαδικασιών.
Επίσης, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται «υποκριτικά ευαίσθητη» απέναντι στους δικηγόρους και στην οικονομική και επαγγελματική ασφυξία που βιώνουν και είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ, ενώ θέλει, παράλληλα, να αμβλύνει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των δικηγόρων και να υποστείλει πλαγίως τους αγώνες τους για τα φορολογικά και ασφαλιστικά τους ζητήματα, αλλά και για προβλήματα νομοθεσίας και δικαιοσύνης.
Η Μ. Κομνηνάκα σημείωσε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση με τη μεταφορά μέρους της δικαστικής ύλης επιχειρεί να κολακεύσει τους δικηγόρους και δήθεν να αναβαθμίσει το κύρος τους ως λειτουργών της δικαιοσύνης, επισημαίνοντας πως ο δικηγόρος δεν υποκαθιστά τον δικαστή στο δικαιοδοτικό του έργο, καθώς «εκτίθενται αδικαιολόγητα σε κίνδυνο η ασφάλεια των διαδικασιών και ο δικηγόρος για το αποτέλεσμα των εργασιών που αναλαμβάνει», αλλά και ότι την πλειοψηφία της ύλης θα αναλάβουν μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και μεγάλα δικηγορικά γραφεία που διαθέτουν την αναγκαία υποδομή και το απαραίτητο προσωπικό.
Κάλεσε την κυβέρνηση να αναβαθμίσει τον πραγματικό ρόλο του δικηγόρου με ουσιαστικά μέτρα φορολογικής και ασφαλιστικής ελάφρυνσης και ανακούφισης δικηγόρων που σήμερα στενάζουν από την πολιτική της, όπως και με μέτρα διευκόλυνσης της αξιοπρεπούς άσκησης του επαγγέλματός τους που «έχει γίνει πραγματικά καθημερινός γολγοθάς, αντί να προσπαθείτε να τους ξεγελάσετε ρίχνοντας τέτοιου είδους επικίνδυνα τυράκια».
Αναφερόμενη στο θέμα της νομικής βοήθειας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παρακολουθούμε ακόμα ένα επεισόδιο και δυστυχώς μάλλον δεν θα είναι το τελευταίο στο απαράδεκτο σήριαλ με βαριά ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης της μη πληρωμής δικηγόρων που αναλαμβάνουν υποθέσεις νομικής βοήθειας».
Η Μ. Κομνηνάκα υπογράμμισε ότι το ζήτημα παραπέμπεται και πάλι «στις ελληνικές καλένδες», με τη σύσταση ομάδας εργασίας η σύνθεση της οποίας θα αποφασιστεί για ακόμα μια φορά με μελλοντική υπουργική απόφαση και τα μέλη που θα προσληφθούν με σύμβαση έως 18 μήνες, ενώ θα απασχολούνται υπερωριακά ακόμα και τις Κυριακές και Αργίες και τις νύχτες.
Χαρακτήρισε «απορίας άξιον» πώς ύστερα από τόσα χρόνια προκλητικής αδιαφορίας για τη νομική βοήθεια, η κυβέρνηση προτείνει μία λύση του προβλήματος που θα οδηγήσει τους εργαζόμενους που θα αναλάβουν στα απαράδεκτα όρια της εξάντλησης και της φυσικής εξόντωσης, ενώ εξέφρασε και τον προβληματισμό αν θα υπάρχει και προσέλευση για να συγκροτηθεί μια τέτοια ομάδα με τέτοιους όρους εργασίας. «Είναι αίσχος αυτή η ρύθμιση. Είναι αθλιότητα να παρουσιάζετε την εντατικοποίηση της εργασίας ως επιτυχία», τόνισε και σημείωσε πως το ΚΚΕ συνολικά καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο και επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί πιο αναλυτικά στην κατ’ άρθρο συζήτηση.