Στην απεργιακή συγκέντρωση των δικαστικών υπαλλήλων στις 11:30 π.μ., στο Σύνταγμα την Τετάρτη 24 Απρίλη καλούν με κοινό τους ψήφισμα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, απαιτώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη.
Το κοινό ψήφισμα του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματείου Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής, Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Διοικητικών Δικαστηρίων Αθήνας, του Συνδέσμου Επιμελητών Δικαστηρίων Ανηλίκων και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Γραμματείας Διοικητικών Δικαστηρίων αναφέρει:
«Απαιτούμε την απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη, γιατί θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας όσων εργαζόμαστε στον χώρο!
Γιατί αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αντιλαϊκή πολιτική που στόχο έχει τη διαμόρφωση μιας Δικαιοσύνης ακόμη πιο φιλικής, αποτελεσματικής και γρήγορης για τους επιχειρηματικούς ομίλους και παράλληλα πιο εχθρικής, ακριβής και απροσπέλαστης, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μεγάλες αντιδράσεις ενάντια στο νομοσχέδιο, έχει ήδη αναγκαστεί να κάνει ορισμένους ελιγμούς απ’ τα σχέδια που είχε αρχικά παρουσιάσει:
– Διατήρησε τα Πρωτοδικεία που σχεδίαζε να καταργήσει ή να υποβαθμίσει σε “Περιφερειακά” ονομάζοντας τα “Παράλληλα”.
– Διατήρησε τις οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων στις υπηρεσίες που δεν καταργούνται, παρότι σκόπευε να τις μεταφέρει όλες στα λεγόμενα “κεντρικά” Πρωτοδικεία.
Τα παραπάνω δεν αλλάζουν ούτε την κατεύθυνση, ούτε το αντιδραστικό περιεχόμενο της σχεδιαζόμενης “μεταρρύθμισης”. Οι στόχοι τους για καταργήσεις και συγχωνεύσεις δικαστικών υπηρεσιών με ανακατανομή του προσωπικού είναι δεδομένοι και δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο, για να ολοκληρώσει το αντιλαϊκό της έργο.
ΤΩΡΑ δυναμώνουμε τον κοινό μας αγώνα για την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ενώνουμε τη φωνή μας με όλο το λαό! Για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας που αφορούν την υποστελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών, την αύξηση των αποδοχών, τις συνθήκες εργασίας, για να μην ορθωθούν νέα εμπόδια στην πρόσβαση του λαού στη δικαιοσύνη».