Μετά από ένα σχεδόν χρόνο «διαβούλευσης» και με την ενεργή συμμετοχή των ηγεσιών των Δικηγορικών Συλλόγων, ψηφίζεται την επόμενη βδομάδα ο νέος Κώδικας Δικηγόρων που θα αντικαταστήσει τον Κώδικα του 1954.
Ο νέος Κώδικας Δικηγόρων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία! Αντίθετα :
1) Ενσωματώνει τις αλλαγές που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και στοχεύουν στην άρση κάθε εμποδίου για την εισβολή του μεγάλου κεφαλαίου και στο χώρο των νομικών υπηρεσιών και αφορούν :
aΤη λεγόμενη «απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος, με την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και την καθιέρωση της ελεύθερης διαπραγμάτευσης για την αμοιβή, την κατάργηση των τοπικών ορίων στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, την ελεύθερη ίδρυση δικηγορικών εταιρειών με παραρτήματα σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό, την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρων στα συμβόλαια και την εξομοίωση των αποδοχών των έμμισθων δικηγόρων σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, επιχειρήσεις κλπ. με τον κατώτερο μισθό των πτυχιούχων του ιδιωτικού τομέα. Το ‘πακέτο’ του «ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων» θα ολοκληρωθεί με την άρση κάθε εμποδίου για τηνείσοδο του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο των νομικών υπηρεσιών (π.χ. ίδρυση κεφαλαιουχικών δικηγορικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών) σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση πάμφθηνων νομικών και δικηγόρων. Η εξέλιξη αυτή που έχει δρομολογηθεί από το 2001 και επιταχύνεται με την καπιταλιστική κρίση, βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής του κεφαλαίου (έκθεση ΙΟΒΕ/ΣΕΒ), της Ε.Ε., του Μάαστριχτ και των ελευθεριών κίνησης κεφαλαίου και υπηρεσιών.
a Την αναγνώριση πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους σχολών τριετούς φοίτησης και κολλεγίων, που έχει ψηφιστεί με το ΠΔ 38/2010 (κατ’ εφαρμογή της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ) και την ανάθεση στους επαγγελματικούς συλλόγους (Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας) της αξιολόγησης της «επάρκειας» με τη δημιουργία μόνιμης Επιτροπής Δοκιμασίας Επάρκειας. Πρόκειται για εξέλιξη επίσης προδιαγεγραμμένη, εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική για την «ελεύθερη» κίνηση ενός ευέλικτου εργατικού και επιστημονικού δυναμικού στην ευρύτερη αγορά της ΕΕ, την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, τις πιστωτικές μονάδες, την αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος. Η ανάθεση της αξιολόγησης της επάρκειας στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας αποδεικνύει το χαρακτήρα των Δικηγορικών Συλλόγων (ειδικά των μεγάλων) ως φορέων υλοποίησης των αντιλαϊκών πολιτικών.
2) Εισάγει νέες, ακόμη πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις, όπως :
– Καθιερώνεται ο πανελλαδικός χαρακτήρας των εξετάσεων των ασκούμενων δικηγόρων σε κατεύθυνση αυστηροποίησης, με σκοπό να μπει ακόμα ένας ταξικός φραγμός στην άσκηση του επαγγέλματος και να δημιουργηθεί μια εφεδρεία φτηνού νομικού δυναμικού, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, βορά στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τις δικηγορικές εταιρίες, τις τράπεζες και τους μονοπωλιακούς ομίλους, αργότερα τις πολυεπαγγελματικές και κεφαλαιουχικές εταιρείες.
– Καθιερώνεται το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις δικηγορικές εκλογές για τους συλλόγους μέχρι 1.000 μέλη, το οποίο μπορεί να επεκταθεί και στους υπόλοιπους με απόφαση της Γ.Σ. Πρόκειται για γενικότερη αντιδραστική κατεύθυνση που προωθείται και στις τοπικές εκλογές, ακόμη και στα εργατικά σωματεία. Θέλουν ενιαία ψηφοδέλτια για να «καταργήσουν» τον πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών, να βάλουν εμπόδια στην παρουσία και δράση της ταξικών ριζοσπαστικών δυνάμεων, να εμπεδώσουν την άποψη ότι δήθεν οι δικηγόροι είναι ενιαίο στρώμα με κοινά συμφέροντα. Η θητεία των Διοικητικών Συμβουλίων γίνεται 4ετής, ενώ οι νέες διαδικασίες για τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη υπονόμευση και εκφυλισμό των όποιων συλλογικών διαδικασιών.
– Αναγνωρίζεται έμμεσα η μισθωτή εργασία σε μεγαλοδικηγόρους και δικηγορικές εταιρείες αλλά με τη μορφή της παροχής υπηρεσιών, δηλαδή χωρίς καμία κατοχύρωση μισθολογικών, εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων,διαιωνίζοντας την ομηρία χιλιάδων μισθωτών «συνεργατών» δικηγόρων με μισθούς πείνας, κάτω και από τους πενιχρούς μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων. Επιπλέον, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι που, από την ίδια τη φύση τους, συστεγάζουν μεγαλοδικηγόρους-εργοδότες και μισθωτούς, αναλαμβάνουν τον έλεγχο της συμφωνίας μεταξύ του εργοδότη δικηγόρου και του μισθωτού δικηγόρου!
3) Επαναλαμβάνει και επαυξάνει την ιδεολογική χειραγώγηση των δικηγόρων, πρώτα και κύρια με τη θεώρησή τους ως ενιαίου «σώματος» «συλλειτουργών» της Δικαιοσύνης, την απαίτηση να είναι πιστοί εφαρμοστές και τοποτηρητές της συνταγματικής «νομιμότητας», του «κράτους δικαίου» και του «δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας», δηλαδή της εξουσίας μιας φούχτας εκμεταλλευτών και σφετεριστών του κοινωνικού πλούτου, απειλώντας μάλιστα με πειθαρχικές κυρώσεις τους απείθαρχους. Προσθέτει την υποχρέωση πίστης και στο «Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων» της ΕΕ, δηλαδή στο Χάρτη που νομιμοποιεί το λοκ-άουτ των εργοδοτών.
Ο νέος Κώδικας ψηφίζεται σε μια περίοδο που :
• Τα προβλήματα επιβίωσης πνίγουν όλο και περισσότερους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, όπως και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, με μια πρωτοφανέρωτη και ενιαία επίθεση, που τσακίζει λαϊκά εισοδήματα, δικαιώματα και ζωές. Νοσοκομεία κλείνουν και νέα χαράτσια ετοιμάζονται για τους ασθενείς, η παιδεία γίνεται ακόμη πιο ταξική, η ανεργία θεριεύει, οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας γενικεύονται, τα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων συρρικνώνονται. Η φοροληστεία, τα χαράτσια και οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές πνίγουν τους φτωχούς μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους. Η λαϊκή κατοικία και τα λαϊκά εισοδήματα απειλούνται με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Κοινωνικές υπηρεσίες και οργανισμοί που θα έπρεπε να υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα παραδίνονται στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων. Σπέρνουν αυταπάτες όσοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση με διάφορα σενάρια διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης.
• Εφαρμόζονται μια σειρά αντιδραστικές αλλαγές στο κράτος και τη Δικαιοσύνη, ενώ δρομολογούνται νέες ανάλογες αλλαγές, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και περισσότερο είδος πολυτελείας η προσφυγή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στα δικαστήρια και να αυξάνεται η συμμετοχή της δικαιοσύνης στην καταστολή και ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων.
Ποια είναι η στάση της ηγεσίας των Δικηγορικών Συλλόγων
και της Συντονιστικής Επιτροπής μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση;
Προκήρυξαν διήμερη αποχή τις μέρες ψήφισης του νέου Κώδικα, απομονώνοντας το πρόβλημα των αμοιβών των έμμισθων δικηγόρων και της συρρίκνωσης της προσωρινής δικαστικής προστασίας απολυμένων εργαζομένων, ενώ σιωπούν εκκωφαντικά για όλες τις υπόλοιπες αντιδραστικές αλλαγές, δηλώνοντας μάλιστα πρόθυμοι να υλοποιήσουν εργολαβικά το κομμάτι που τους αναλογεί. Οσο και να θέλουν να το κρύψουν, επιβεβαιώνεται ότι ο προτεινόμενος Κώδικας και όλες οι μέχρι τώρα αντιδραστικές αλλαγές έχουν και τη δική τους σφραγίδα. Είναι οι ίδιοι που συμμετείχαν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που φρόντισαν να συμμετέχει σε αυτή και εκπρόσωπος του Συνδέσμου των Δικηγορικών Εταιρειών, οι ίδιοι που όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσαν αυταπάτες και συμμετείχαν σε διαλόγους με τον Υπουργό, που πανηγύριζαν για τα δήθεν εμπόδια στη λεγόμενη «απελευθέρωση» του επαγγέλματος, οι ίδιοι που διαχρονικά υπονομεύουν τις μαζικές συλλογικές διαδικασίες.
Αποδεικνύεται η ορθότητα της θέσης της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων, ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι (ειδικά οι μεγάλοι), που έχουν την προμετωπίδα της ενιαίας επιστημονικής οργάνωσης, δεν μπορούν και δεν θέλουν να εκφράσουν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα, δεν μπορούν και δεν θέλουν να στρατευθούν σε κοινό μέτωπο μαζί με τους άλλους εργαζόμενους για την αποτροπή των μέτρων και την ανατροπή κάθε αντιλαϊκής πολιτικής, δεν μπορούν και δεν θέλουν να βάλουν τις επιστημονικές τους γνώσεις στην υπηρεσία της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Η θέση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων
Η ζωή των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα, που πλήττονται βάναυσα από την αντιλαϊκή πολιτική, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις, που θα απειληθούν και οι ίδιοι με κατασχέσεις λόγω αδυναμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών δεν θα βελτιωθεί ούτε με τη διατήρηση του προηγούμενου ούτε με την καθιέρωση του προτεινόμενου, ακόμη χειρότερου Κώδικα Δικηγόρων. Μέσα σε ένα σύστημα που ταλανίζεται από κρίσεις, που οδηγεί στη μαζική φτώχεια και εξαθλίωση και διαθέτει μια καμουφλαρισμένη δήθεν «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη για να υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, κανένας Κώδικας Δικηγόρων δεν μπορεί αντικειμενικά να είναι προοδευτικός. Γιατί και οι δικηγόροι, ανεξάρτητα από προθέσεις και επιθυμίες, δεν μπορούν να ματαιώσουν, χωρίς γενικότερες κοινωνικές ρήξεις και ανατροπές, την εφαρμογή ενός νομοθετικού οπλοστασίου που είναι δίκαιο για τους λίγους και άδικο για τους πολλούς.
Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για:
▪ Κατάργηση των μέτρων για την «απελευθέρωση» των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων.
▪ Κατάργηση της άσκησης, ένταξή της σε ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών, μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος να είναι το πτυχίο. Μέχρι την κατάργησή της να κατοχυρωθεί ελάχιστος μισθός που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.
▪ Κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των μισθωτών δικηγόρων σε δικηγορικά γραφεία και εταιρείες. Ο μισθός τους πρέπει να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους, με βάση και τις επιστημονικές τους υπηρεσίες. Χορήγηση δώρων και αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης. 7ωρο-5ήμερο-35ωρο. Κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των ασκούμενων δικηγόρων από τον εργοδότη (ιδιώτη ή κράτος) – κάλυψη των 2/3 των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών δικηγόρων από τον εργοδότη.
▪ Κατάργηση του ενιαίου ψηφοδελτίου σε όλους τους δικηγορικούς συλλόγους ανεξάρτητα από αριθμό μελών. Εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, έμμεση ανάδειξη του Προέδρου κάθε δικηγορικού συλλόγου από το εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο, υποχρεωτική σύγκληση γενικής συνέλευσης των μελών κάθε δικηγορικού συλλόγου τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο.
▪ Ενιαία πάλη εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, γυναικών και νέων από τα λαϊκά στρώματα για :
– κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων που επέβαλαν στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για να διασφαλιστούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας και αποτροπή νέων μέτρων.
– καμία απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.
– αξιοπρεπείς μισθούς και εισοδήματα, μια ζωή με δικαιώματα για μας και τα παιδιά μας, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, απαλλαγμένο από τα δεσμά των μονοπωλίων και της ΕΕ, με το λαό αφέντη στον πλούτο που παράγει.
Συμμετέχουμε στη διήμερη αποχή 17/18 Σεπτέμβρη, αναδεικνύοντας τα παραπάνω αιτήματα.
Ενημερώνουμε τους συναδέλφους με παράσταση – εξόρμηση στα δικαστήρια την πρώτη ημέρα της αποχής.
Ενώνουμε την φωνή μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή επέλαση και συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 18/9, ημέρα απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων ενάντια στις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα,