Και εγένετο φως! Η Δικαιοσύνη αρχίζει σιγά- σιγά να λειτουργεί ξανά! Με τι όρους όμως συντελείται το “θαύμα” της κυβέρνησης; Χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας μας, με τσακισμένο το εισόδημα της πλειοψηφίας των δικηγόρων!
Για “παλινωδίες” που βλάπτουν το κύρος της δικαιοσύνης, μιλά η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων σχολιάζοντας την τελευταία κ.υ.α., που προβλέπει την επανέναρξη της λειτουργίας των δικαστηρίων για μια σειρά διαδικασίες (κύρια στην πολιτική δίκη) και τη λήξη της αναστολής των προθεσμιών. Εξακολουθεί για ακόμα μια φορά να επιδίδεται σε μια ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας ουσιαστικά την πλήρη λειτουργία της δικαιοσύνης και επαναλαμβάνοντας τον προκλητικό ισχυρισμό ότι «τα δικαστήρια δεν είχαν αποτελέσει εστίες υπερμετάδοσης του ιού»!
Η θέση της είναι προκλητική: Υιοθετεί ουσιαστικά τη μεταφορά της κρατικής ευθύνης για την προστασία της υγείας, στις πλάτες τις δικές μας και των εργαζομένων στα δικαστήρια. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω δηλαδή! Ορισμένα από τα αιτήματά της είναι και επικίνδυνα: Παράταση του δικαστικού έτους. Ανάθεση της τήρησης των μέτρων στην αστυνομία!
Η στάση της κυβέρνησης και της Ολομέλειας πρέπει να καταδικαστούν, γιατί:
Όπως σε όλους τους τομείς και πρώτα απ’ όλα στον τομέα της υγείας, ο ένας χρόνος πανδημίας και το εξαντλητικό ακορντεόν ανάμεσα σε χαλαρά και αυστηρά lockdown, οι θυσίες των εργαζομένων, δεν αξιοποιήθηκαν για τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας: Για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο έχει ήδη γονατίσει και άρρωστοι πεθαίνουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, πύκνωση των δρομολογίων στα ΜΜΜ, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, βελτίωση όλων των απαραίτητων υποδομών. Το ίδιο συνέβη και στα δικαστήρια.
Κανένα επιπλέον μέτρο προστασίας της υγείας στα δικαστήρια δεν έχει ληφθεί. Δεν έχουν εξασφαλιστεί τα μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους, οι τακτικές απολυμάνσεις, η πρόσληψη γιατρού εργασίας, η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και η ασφάλεια των κτιριακών εγκαταστάσεων. Τα αιτήματα των εργαζομένων στην δικαιοσύνη, δικαστικών υπαλλήλων, επιτροπών αγώνα δικηγόρων κ.λπ. δεν «ακούγονται»! Τα κρούσματα σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες είναι εκατοντάδες, με ιδιαίτερα οξυμένο το πρόβλημα στον Πειραιά.
Τα χρόνια προβλήματα στη λειτουργία της δικαιοσύνης παραμένουν και εκφράστηκαν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση κατά την διάρκεια της πανδημίας. Τα κενά στις θέσεις δικαστικών υπαλλήλων είναι ακόμα τεράστια. Συνολικά, αυτή τη στιγμή, το ποσοστό των κενών στο σύνολο των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπηρεσιών όλης της χώρας φτάνει το 31,83%, δηλαδή 2.773 κενές θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πρωτοδικείο της Αθήνας το ποσοστό των κενών ξεπερνά το 40%, όταν οι εισερχόμενες υποθέσεις σε αυτό κατά το γ’ τρίμηνο του 2020 ξεπερνούσαν τις 21.000. Υπάρχουν Εισαγγελίες που λειτουργούν με το 55% ή και λιγότερο (ακόμα και 25%) του προβλεπόμενου προσωπικού. Καλά, λοιπόν, τα ψηφιακά πιστοποιητικά, αλλά και κάποιος πρέπει να διεκπεραιώσει αυτές τις αιτήσεις! Σήμερα, για ένα πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης, μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 1½ μήνας!
Η προστασία της υγείας στα δικαστήρια που ξανανοίγουν θα είναι ουσιαστικά ατομική υπόθεση του καθενός, με self test, μάσκες και αποστάσεις. Τα rapid test στους δικαστικούς σχηματισμούς όχι μόνο δεν αρκούν, αλλά υπονομεύουν τα πάγια αιτήματα για επαναλαμβανόμενα test σε όλους τους εργαζόμενους που συναλλάσσονται καθημερινά με εκατοντάδες κόσμου, για τακτικές απολυμάνσεις στα έτσι κι αλλιώς ακατάλληλα και παλιά στην πλειοψηφία τους δικαστικά κτίρια.
Η ηγεσία της Ολομέλειας και των μεγάλων δικηγορικών συλλόγων, δεν λέει ότι:
Με τα δικαστήρια ουσιαστικά κλειστά για ένα χρόνο, τα υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολόγια σε υπολειτουργία, το εισόδημα της πλειοψηφίας των δικηγόρων έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Καμία ουσιαστική οικονομική στήριξη δεν υπήρξε. Οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις εξακολουθούν να τρέχουν όλο αυτό το διάστημα. Κάποιες μόνο από αυτές απλά ανεστάλησαν, για να μας πνίξουν μετά. Τα μεγάλα ποσά από τις επιστρεπτέες προκαταβολές εξασφαλίστηκαν για τις λίγες μεγάλες δικηγορικές εταιρείες.
Το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης υλοποιείται χωρίς σταματημό, αξιοποιώντας την πανδημία, με νέους αντιδραστικούς νόμους, όπως π.χ. για την εκπαίδευση και την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την προωθούμενη καθιέρωση της 10ωρης δουλειάς και τον προωθούμενο νέο συνδικαλιστικό νόμο. Το ίδιο συμβαίνει και στη δικαιοσύνη. Η έκθεση Πισσαρίδη και οι κατευθύνσεις της ΕΕ προωθούνται με συνέπεια, π.χ. ίδρυση ειδικών τμημάτων για τις υποθέσεις των επιχειρηματικών ομίλων, ενίσχυση συνεργασίας για τη λειτουργία της Ευρωεισαγγελίας (που ψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ).
Συνολικότερες στοχεύσεις για την δικαιοσύνη υπηρετούνται σταθερά, μέσα και από την «εξοικείωση» στο όνομα της πανδημίας σήμερα, αλλά με μονιμότερο χαρακτήρα στη συνέχεια, όπως η κατάργηση της ζωντανής διαδικασίας στο ακροατήριο και η αντικατάσταση της με ένορκες βεβαιώσεις (βλ. προβλέψεις στη νέα ΚΥΑ για την εκουσία δικαιοδοσία, ακόμα και για τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών).
– Ο νόμος που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες για την επαναλειτουργία της δικαιοσύνης, διαμορφώνει το έδαφος για κύμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων από τον Ιούνιο, ενώ οι εκβιασμοί των τραπεζών προς τους δανειολήπτες για επαχθείς ρυθμίσεις υπό την απειλή του πλειστηριασμού θα απογειωθούν. Λύση δεν μπορεί να είναι η παράταση της ημερομηνίας έναρξης των πλειστηριασμών, όπως ζητά η Ολομέλεια, με την μετάθεση του προβλήματος για λίγο πιο μετά, αλλά η πλήρης προστασία της λαϊκής κατοικίας.
Επομένως, το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ανοιχτά ή κλειστά δικαστήρια, αλλά με ποιους όρους θα επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια, σε όφελος ποιων και για ποια συμφέροντα.
Το πραγματικό δίλημμα για την πλειοψηφία των δικηγόρων είναι εάν θα υποταχθεί στην εγκληματική πολιτική ή εάν θα διεκδικήσει μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματός της, εάν θα σιωπήσει μπροστά στις αντιδραστικές αλλαγές της δικαιοσύνης που ενισχύουν τον κατασταλτικό της ρόλο ή εάν θα τις αναδείξει και θα συμπορευτεί με τους εργαζόμενους στον αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και τον αυταρχισμό.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, αυτοαπασχολούμενους, ασκούμενους και μισθωτούς με τα χαμηλότερα εισοδήματα να δώσουμε ελπιδοφόρα απάντηση στο δίλημμα, με το βλέμμα μας μπροστά, με το ανάστημά μας όρθιο! Να δυναμώσουμε τον αγώνα και να οργανώσουμε την πάλη μας μέσα από το νεοσύστατο Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων στην Αττική, επιτροπές αγώνα, κάθε είδους συσπείρωση παντού, μακρυά από τις ηγεσίες της Ολομέλειας και των μεγάλων συλλόγων, για:
● Μέτρα προστασίας του εισοδήματος μας. Άμεση οικονομική ενίσχυση. Απαλλαγή από τα χρέη της πανδημίας. Αφορολόγητο. Επίδομα ανεργίας. Κατοχυρωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους μισθωτούς δικηγόρους.
● Μέτρα προστασίας της υγείας στα δικαστήρια. Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, τακτικές απολυμάνσεις, πρόσληψη γιατρού υπηρεσίας και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας. Να καλυφθούν τώρα με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τα τεράστια κενά στις θέσεις δικαστικών υπαλλήλων. Άμεση βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και ασφαλείς κτιριακές εγκαταστάσεις.
● Όχι στην αύξηση της αστυνομίας στα δικαστήρια. Βλάπτει σοβαρά την υγεία και δεν την προστατεύει! Έρχεται για να μείνει και να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου ενάντια σε κινητοποιήσεις όταν θα δικάζονται οι αγωγές των εργοδοτών κατά των απεργιών και οι εκδικητικές απολύσεις, όταν θα σέρνονται στα ποινικά ακροατήρια πρωτοπόροι αγωνιστές και συνδικαλιστές. Δεν θα τους περάσει!
● Ορθώνουμε τείχος στην ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού.
● Όχι στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σε βάρος της λαϊκής περιουσίας. Προστασία της πρώτης κατοικίας.