Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσε το ΚΚΕ για τα οξυμένα προβλήματα των ασκούμενων δικηγόρων στα δικαστήρια και τις Εισαγγελίες της χώρας. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Μαρία Κομνηνάκα κάλεσαν την κυβέρνηση να απαντήσει με συγκεκριμένα μέτρα στα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ασκούμενοι που εργάζονται με το Πρόγραμμα «Πρακτική άσκηση αποφοίτων νομικών σχολών για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου» αλλά και συνολικά όλοι οι ασκούμενοι, αναφορικά με τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Εξάλλου, με Δήλωσή τους οι εκλεγμένοι με την Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων στα ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης είχαν καταγγείλει το απαράδεκτο καθεστώς της άσκησης, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των ασκουμένων στα δικαστήρια και απαιτώντας την άμεση κατοχύρωση βασικών εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων (χορήγηση αδειών, καταβολή δεδουλευμένων, ασφαλιστική κάλυψη κλπ).
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης του ΚΚΕ
Από τον Αύγουστο του 2021 υλοποιείται πρόγραμμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ για 12μηνη άσκηση απόφοιτων νομικών σχολών σε γραμματείες δικαστηρίων και εισαγγελιών και 6μηνη άσκηση σε δικηγορικά γραφεία με τίτλο «Πρακτική άσκηση αποφοίτων νομικών σχολών για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου». Με βάση αυτό το Πρόγραμμα προσλήφθηκαν εκατοντάδες ασκούμενοι δικηγόροι καλύπτοντας ουσιαστικά κενές οργανικές θέσεις υπαλλήλων που υπήρχαν χρόνια τώρα στα δικαστήρια ολόκληρης της χώρας.
Από την αρχή υλοποίησης του Προγράμματος υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια προβλήματα με σημαντικότερο αυτό της καθυστέρησης της καταβολής των δεδουλευμένων των ασκούμενων. Έτσι, κατέληξαν να μείνουν απλήρωτοι ακόμα και για περισσότερο από 3 μήνες. Ήδη το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στις 02/12/2021 για το οξυμένο αυτό πρόβλημα.
Ακόμα, οι ασκούμενοι, ενώ στην πραγματικότητα εκτελούν γραμματειακής φύσης εργασίες, όπως και οι υπόλοιποι δικαστικοί υπάλληλοι, στερούνται βασικών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τη σύμβαση πρακτικής άσκησης που υπέγραψαν δε δικαιούνται καμία απολύτως ημέρα κανονικής άδειας. Με άλλα λόγια δεν έχουν δικαίωμα να απουσιάσουν ούτε μια μέρα όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή τις εορταστικές περιόδους. Το μόνο δικαίωμα που τους αναγνωρίζεται είναι αυτό της άδειας για λόγους ανωτέρας βίας και αυτό μόνο κατόπιν αποδεικτικού εγγράφου από Δημόσια Αρχή και μέχρι 18 ημέρες το πολύ σε αντίθεση με όσα ισχύουν τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Κατά συνέπεια, εάν κάποιος αρρωστήσει, θα πρέπει να επιδιώξει να εφοδιαστεί με γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μια περίοδο πανδημίας. Και σε κάθε περίπτωση, εάν κάποιος πάσχει από κάποια βαρύτερη ασθένεια που διαρκέσει περισσότερο από 18 ημέρες, θα πρέπει να συμπληρώσει το διάστημα της απουσίας του μετά τη λήξη του προγράμματος.
Παράλληλα, αναγκάζονται οι ίδιοι να καταβάλλουν τις υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Τέλος, αν και το Πρόγραμμα προέβλεπε ότι μετά την 12μηνη άσκηση στις γραμματείες των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, οι ασκούμενοι θα απασχολούνταν σε δικηγορικά γραφεία και εταιρείες μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση για τον τρόπο που θα γίνει αυτό, για τα κριτήρια και τον τρόπο επιλογής και ιδίως για τον μηχανισμό εποπτείας σχετικά με την τήρηση των όρων της σύμβασης.
Από τα παραπάνω αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι ο θεσμός της άσκησης είναι αναχρονιστικός, οι ασκούμενοι αποτελούν ένα φτηνό, ευέλικτο και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό. Οι μόνοι κερδισμένοι από τον συγκεκριμένο θεσμό είναι τα συμφέροντα των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και των μεγαλογραφείων, ενώ αξιοποιείται για να καλύπτουν κενά, με κακοπληρωμένο και ανακυκλούμενο προσωπικό, σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς.
Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι είναι ώριμο πλέον να καταργηθεί το άθλιο καθεστώς της άσκησης των απόφοιτων των νομικών σχολών. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος χωρίς εξετάσεις και άλλες διαδικασίες αξιολογήσεις. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών που θα συνδέει την θεωρητική γνώση με την πρακτική εφαρμογή της. Μέχρι την κατάργηση της άσκησης να κατοχυρωθούν όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των ασκούμενων όπως και σε όλους τους μισθωτούς δικηγόρους.
Ειδικότερα, για τους ασκούμενους δικηγόρους που εργάζονται σύμφωνα με το παραπάνω Πρόγραμμα απαιτείται να τροποποιηθούν άμεσα οι Συμβάσεις Πρακτικής Άσκησης και να διενεργηθούν όλες οι αναγκαίες τυπικές ενέργειες ώστε να προβλεφθεί η χορήγηση αδειών αναψυχής και αναρρωτικών αδειών με όρους αντίστοιχους προς αυτούς των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, όπως και η παύση της επιβάρυνσής τους για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση ώστε να λυθούν τα σοβαρά ζητήματα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ασκούμενων δικηγόρων που εργάζονται με το Πρόγραμμα «Πρακτική άσκηση αποφοίτων νομικών σχολών για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου» αλλά και συνολικά όλων των ασκούμενων δικηγόρων.
Οι Βουλευτές
Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Κομνηνάκα Μαρία