Η νέα δικαστική χρονιά αρχίζει ενώ έχει ήδη ξεσπάσει ένα “τέταρτο κύμα” πανδημίας και καθημερινά τα κρούσματα του κορονοϊού είναι χιλιάδες και οι διασωληνωμένοι εκατοντάδες.
Είκοσι μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, οι εργαζόμενοι και όλος ο λαός, ανάμεσά τους και οι δικηγόροι, παραμένουν εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να νοσήσουν από τον ιό. Κι αυτό γιατί τα μέτρα προστασίας σε χώρους εργασίας και αλλού, παραμένουν εντελώς ανεπαρκή, καθώς όλα φορτώνονται στην «ατομική ευθύνη».
Όσο η κυβέρνηση δεν ενισχύει αποφασιστικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όσο δεν λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση φαινόμενων συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία και σε άλλους κρίκους μετάδοσης του ιού, όσο δεν προχωρά σε μαζικά και τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ ανίχνευσης του ιού (rapid tests), τόσο θα αυξάνεται η πιθανότητα να βιώσουμε ένα νέο, δύσκολο και θανατηφόρο κύμα του κορονοϊού.
Τα παραπάνω, φυσικά, αφορούν και τα Δικαστήρια, τα οποία από τις 16 Σεπτέμβρη θα «υποδεχθούν» ξανά χιλιάδες ανθρώπους. Για άλλη μια φορά, όμως, δεν προτίθεται να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, όπως οφείλει, επωμιζόμενη εγκληματικές ευθύνες.
Αντί γι’ αυτά, επιβάλλει με τη νέα ΚΥΑ την είσοδο όλων στα Δικαστήρια, μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικών αποτελεσμάτων rapid tests (τα οποία θα πληρώνουν όμως οι ίδιοι οι εισερχόμενοι!) και τον έλεγχο των οποίων, αναθέτει σε υπαλλήλους εταιρειών security.
Επιχειρεί έτσι, και με τον τρόπο αυτό, να διαιρέσει τους εργαζόμενους στο χώρο της Δικαιοσύνης και το λαό σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Μετατρέπει απαράδεκτα για άλλη μια φορά το εμβόλιο από δικαίωμα και ανάγκη σε εργαλείο εκβιασμών, μέσω της παρεμπόδισης άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος, της προσβολής των δικαιωμάτων των υπαλλήλων, της στέρησης της πρόσβασης του λαού στη Δικαιοσύνη. Ο καθολικός, μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός, αν και αναγκαίος, δεν μπορεί να είναι το μόνο εφόδιο για να αντιμετωπιστεί η νέα έκρηξη κρουσμάτων και νοσηλειών, η διάδοση του ιού.
Είναι εξάλλου προφανές ότι ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού, τα οποία κρίνονται ως το βασικό έγγραφο απόδειξης ανοσίας, δεν είναι αποτελεσματικός τρόπος διάγνωσης της ανοσίας, αφού είναι επιστημονικά γνωστό ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν και να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό. Μόνο το rapidtest είναι το αξιόπιστο μέσο για τη διαπίστωση της ανοσίας και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να διενεργείται δωρεάν σε όλους, εμβολιασμένους και μη, με τακτικά επαναλαμβανόμενο τρόπο. Αλλά και αυτό δεν επαρκεί φυσικά για να αποτρέψει τη διάδοση του ιού, αν δε συνδυαστεί με άλλα μέτρα προστασίας.
Για την ασφαλή επαναλειτουργία των Δικαστηρίων, επιβάλλεται να ληφθεί μια δέσμη μέτρων για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια όλων μας.
Συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να απαιτήσουμε είναι:
– Τακτικά επαναλαμβανόμενα και δωρεάν rapid tests για όλους, εμβολιασμένους και μη, από συνεργεία του ΕΟΔΥ που πρέπει να εγκατασταθούν σε όλα, τουλάχιστον τα μεγάλα, Δικαστήρια.
– Πρόσληψη γιατρών στις Δικαστικές Υπηρεσίες – Ολοκληρωμένη ενημέρωση των δικηγόρων, δικαστών και υπαλλήλων, από ειδικούς επιστήμονες.
– Ενίσχυση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στους χώρους των Δικαστηρίων (αναγκαίες αποστάσεις, κατάλληλος αερισμός αιθουσών, ατομικά μέτρα προστασίας, καθημερινές απολυμάνσεις, κ.ά.).
– Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού στις Γραμματείες και τα Ακροατήρια.
*Τοποθέτηση του Αντώνη Αντανασιώτη, εκπροσώπου της “Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων” στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ