«Και αυτό το νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης είναι ο καθρέφτης της κυβερνητικής πολιτικής και του χαρακτήρα του αστικού κράτους: Πολύ αποτελεσματικό, γρήγορο και ικανό για τα μεγάλα συμφέροντα και την ίδια ώρα εντελώς ανίκανο αργό και αναποτελεσματικό όταν είναι να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του λαού. Ενα ταξικό κράτος που θυσιάζει τις ανάγκες του λαού στα συμφέροντα των λίγων, που μεταφέρει τη δική του ευθύνη στην ατομική». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Γκιόκας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Και η υπόθεση Αυγενάκη», συνέχισε, «είναι καθρέφτης της ίδιας λογικής και πολιτικής, δεν είναι προσωπικό ζήτημα ή χαρακτήρα είναι βαθιά πολιτικό. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που ως υπουργός Αθλητισμού, στεκόταν κλαρίνο στον ολιγάρχη και την ίδια ώρα τραμπουκίζει ένα νέο εργαζομενο σε ένα χώρο δουλειάς όπου τα εργασιακά δικαιώματα έχουν γίνει σουρωτήρι.
Συνεπώς, είναι μια συνολική πολιτική που παράγει Αυγενάκηδες, μια πολιτική που τραμπουκίζει και περιφρονεί τους εργαζόμενους, νομιμοποιεί την εξαήμερη εργασία και τα 13ωρα ημερησίως, είναι η ίδια πολιτική που πετά εκτός ωραρίου το μισάωρο διάλλειμμα και το 20λεπτο προετοιμασίας, ως μη παραγωγικό χρόνο». Αυτό πάει να εφαρμόσει τώρα και η κ. Κεραμέως στο Υπ. Εργασίας, κατήγγειλε, εξηγώντας ότι «η εγκύκλιος της κυβέρνησης, ουσιαστικά προβλέπει για μια καθαρίστρια ή έναν εμποροϋπάλληλο να μην πληρώνεται τον χρόνο που θέλει να ξεκουραστεί από την ορθοστασία, γιατί είναι «μη παραγωγικός χρόνος».
«Αυτό είναι το κράτος – Αυγενάκης, είναι το ταξικό, άδικο, βαθιά αντιλαϊκό κράτος – Αυγενάκης με τον τελευταίο να είναι η προσωποποίησή του!», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος πιο ειδικά στο νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι και αυτό, έρχεται στο όνομα της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης, όχι μόνο από τη σημερινή αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καταγγέλλοντας όμως ότι αυτή η επίσπευση δεν θα επιτευχθεί για τον λαό. «Πώς θα επιτευχθεί όταν δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, δεν βελτιώνεται η κτιριακή υποδομή και ο απαραίτητος εξοπλισμός;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και συνέχισε «Η κυβέρνηση μέσα από αλλαγές δικονομικού χαρακτήρα που οδηγούν ακόμα και σε δικονομικές ακροβασίες, θυσιάζει την ποιότητα στην απονομή της δικαιοσύνης, με μειώσεις στις συνθέσεις δικαστηρίων, συγχωνεύσεις δικαστηρίων, σύντμηση διαδικασιών, κάνοντας τη δικαιοσύνη πιο δυσπρόσιτη για τον λαό, με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που επιβαρύνει το αδύναμο μέρος μιας υπόθεσης, και κυρίως προσαρμόζοντας τη δικαιοσύνη στις υποθέσεις μεγάλου οικονομικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος».
Υπενθύμισε πως αυτό ανέφερε και η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη, αναφέροντας ότι «στόχος είναι η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των επιχειρηματιών στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας, μέσα από την γρήγορη επίλυση των οικονομικών διαφορών. Αυτός είναι και ο στόχος όλων των αλλαγών που γίνονται στη δικαιοσύνη, όλων των νομοθετημάτων, αυτός είναι και του σημερινού νσχ για το ΣτΕ και την ακυρωτική δίκη, όπου μάλιστα προβλέπεται εξαίρεση των υποθέσεων με οικονομικές δυσκολίες, δηλαδή των υποθέσεων μεγάλου και οικονομικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος». Μάλιστα, προβλέπει πως όσοι επιθυμούν την παραπομπή στο ακροατήριο θα πληρώνουν το πενταπλάσιο των παραβόλων.
Πρόσθεσε πως, «όπως θα υπάρχουν νοσοκομεία και χειρουργεία δύο ταχυτήτων, όπου αυτός που θα πληρώνει θα εγχειρίζεται πιο γρήγορα, όπως θα υπάρχουν πανεπιστήμια δύο ταχυτήτων, δημόσια με πιο δύσκολους όρους και τα ιδιωτικά όπου κριτήριο θα είναι το πορτοφόλι, έτσι θα υπάρχουν και τα δικαστήρια δύο ταχυτήτων: Από τη μια θα γίνονται φαστ τρακ διαδικασίες για τις μεγάλες υποθέσεις και για όσους έχουν να πληρώσουν και από την άλλη, δικαστήρια για τον απλό κόσμο στον οποίο θα ορθωθεί ένα ακόμα πιο απροσπέλαστο τείχος για την πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη», σημείωσε.
Υπογράμμισε πως το ΚΚΕ δεν κατηγορεί την κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα ή προχειρότητα, όπως τα άλλα κόμματα, αντίθετα λέει πως «έχει συνεπή πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες των πολλών στα συμφέροντα των λίγων, εξασφαλίζει τα συμφέροντα των επενδυτών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου ενώ για τον λαό και τους αδύναμους, τα πράγματα και εδώ θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα.
Αυτή η λογική και πολιτική σημείωσε φαίνεται και τις τελευταίες μέρες στο σαφάρι που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση για τον καθαρισμό των οικοπέδων, επιβάλλοντας χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά ενώ δήμοι και κυβέρνηση δεν έχουν κάνει τίποτα για τον καθαρισμό και την προστασία τωνδασών. Επισήμανε πως μόλις το 1% των δασών έχει καθαριστεί γιατί η κυβέρνηση δίνει μόλις το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού για τα δάση, δεν προσλαμβάνει δασεργάτες, μεταφέρει στην ατομική ευθύνη τη δική της ευθύνη, μέχρι και για τις μελέτες πυροπροστασίας που κοστίζουν από 500 – 1.000 ευρώ, όταν το κράτος δεν παίρνει τα αντίστοιχα μέτρα ενώ προωθεί και την ατομική ασφάλιση των κατοικιών για να απαλλαγεί το κράτος από τις αποζημιώσεις.
Ο Γ. Γκιόκας, σχολίασε και την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ που εμφανίστηκε να υπερασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματα, την ώρα που ως κυβέρνηση κατήργησε τον 13 – 14ο μισθό στους δημοσίους υπαλλήλους, κατήργησε την 13 – 14η σύνταξη, ενώ σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου μείωσε κατά 25% των κατώτατο μισθό και έδωσε τη δικαιοδοσία στον εκάστοτε υπουργό να τον καθορίζει. «Είναι κάτι παραπάνω από πρόκληση και υποκρισία», «τώρα το ΠΑΣΟΚ κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα για τον φόνο», σχολίασε ο Γ. Γκιόκας και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ που ισχυρίζεται πως «ό,τι κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι παρέκκλιση από ό,τι γίνεται στην ΕΕ», να διαβάσει τις εαρινές συστάσεις της Κομισιόν προς την κυβέρνηση, που της δίνει συγχαρητήρια για τις μεταρρυθμίσεις που κάνει στην ελληνική οικονομία, αφού τα αντεργατικά μέτρα είναι η κανονικότητα της ΕΕ.
«Αυτή η πολιτική δεν φτιασιδώνεται παρά τις προσπάθειες μεταμφίεσής της, επισήμανε τονίζοντας πως η λύση είναι η σύγκρουση και ανατροπή της, με την ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης, όπως εκφράστηκε και στις πρόσφατες Ευρωεκλογές με την ενίσχυση του ΚΚΕ. Και σε αυτή την υπόθεση το ΚΚΕ καταθέτει όλες του τις δυνάμεις», κατέληξε.
Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί και να υιοθετήσει την τροπολογία του ΚΚΕ για την καταβολή επιδόματος ειδικών συνθηκών στους δικαστικούς υπαλλήλους ενώ αναφερόμενος στη βουλευτική ασυλία, στην οποία αναφέρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ εκτιμά ότι χρειάζεται για να προστατεύεται ο βουλευτής όταν πηγαίνει να εμποδίσει έναν πλειστηριασμό ή να υπερασπιστεί μία απεργία. Για το ΚΚΕ πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι αυτό είχε προτείνει το ΚΚΕ στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, με τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, να αρνούνται την πρότασή του.