Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»: Το σύνθημα που γεννήθηκε στις πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις που πυροδότησε το έγκλημα στα Τέμπη θα ακουστεί ξανά αύριο Τετάρτη, στην απεργία και τις συγκεντρώσεις που οργανώνουν εκατοντάδες σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα. Απόφαση συμμετοχής στην απεργία της 28ης Φλεβάρη έχει πάρει και η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, καλώντας σε καθολική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις.
Η αυριανή απεργία έρχεται σε συνέχεια ενός διαστήματος δυναμικών κινητοποιήσεων των δικαστικών υπαλλήλων σε όλη τη χώρα ενάντια στη σχεδιαζόμενη κατάργηση και συγχώνευση δεκάδων δικαστικών υπηρεσιών.
Την Πέμπτη 22 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε δυναμική συγκέντρωση των δικαστικών υπαλλήλων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ενάντια στο επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη (που θα οδηγήσει στο κλείσιμο και τη συγχώνευση δεκάδων δικαστικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα) και για την ικανοποίηση κλαδικών τους αιτημάτων που αφορούν τις αποδοχές τους, την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στις δικαστικές υπηρεσίες κ. ά.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι απ’ τις δικαστικές υπηρεσίες της Αθήνας, του Πειραιά, της Θήβας, της Λιβαδειάς, της Πάτρας, της Αμαλιάδας, του Αγρινίου, του Μεσολογγίου, του Ναυπλίου κ. ά.
Οι δικαστικοί υπάλληλοι διέκοψαν συμβολικά την κυκλοφορία στη Λεωφ. Μεσογείων και κατόπιν συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Υπουργείου όπου και φώναξαν συνθήματα όπως «Όχι στην κατάργηση των υπηρεσιών, θέλουμε προσλήψεις και αυξήσεις των μισθών», «Τώρα αυξήσεις στις αποδοχές – Οι υπηρεσίες να μείνουν ανοιχτές”, «Όχι στα λουκέτα τα δικαστικά, τώρα απαντάμε αγωνιστικά».
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ
Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, στα Δικαστήρια της πόλης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας.
Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχώρησαν και τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη οι δικαστικοί υπαλλήλοι αντιδρώντας στην κατάργηση και συγχώνευση δεκάδων δικαστικών υπηρεσιών. Η κυβέρνηση με τη λογική του «κόστους – οφέλους», που την έχουμε δει να ακολουθείται και στην περίπτωση των σχολείων, νοσοκομείων, εφοριών κ.α., επιδιώκει την κατάργηση δεκάδων δικαστικών υπηρεσιών σ’ όλη τη χώρα. Η αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού (βλ. και την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις «παρεμβάσεις» στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) που κάνει την πρόσβαση του λαού στη δικαιοσύνη δυσκολότερη και ακριβότερη.
Οι δικαστικοί υπάλληλοι αντιδρώντας σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς προχώρησαν στον συμβολικό αποκλεισμό των εισόδων των δικαστικών υπηρεσιών το πρωί της Δευτέρας, απαιτώντας να μην καταργηθεί – συγχωνευτεί καμία δικαστική υπηρεσία και την ικανοποίηση των κλαδικών τους αιτημάτων.