Σε μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση βρισκόμαστε όλη αυτή την περίοδο οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι με τα χαμηλότερα εισοδήματα, μπροστά στις νέες υποχρεώσεις που γεννώνται από την εισαγωγή του συστήματος my data για την διατήρηση των ηλεκτρονικών μας βιβλίων και την εξαγγελθείσα επιβολή προστίμου σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Φυσικά, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μισθωτοί συνάδελφοι, οι οποίοι θεωρούνται ως “συνεργάτες” και έχουν τις ίδιες φορολογικές υποχρεώσεις σαν να είναι αυτοαπασχολούμενοι. Όλοι έχουμε αναγκαστεί να απευθυνθούμε σε λογιστικά γραφεία, να αγοράσουμε τα αντίστοιχα προγράμματα, να “εκπαιδευτούμε” στην σχετική διαδικασία καταχωρίσεων, η οποία άλλωστε θα μας στοιχίσει νέες “εργατοώρες” στους ήδη εντατικοποιημένους ρυθμούς δουλειάς μας μέσα στην καθημερινότητα. Άλλωστε, όλοι ξέρουμε ότι οι νέες ψηφιακές διαδικασίες για μια σειρά υπηρεσίες στην άσκηση του επαγγέλματος απαιτούν την αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού και σύγχρονων μηχανημάτων, διαφορετικά δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στη νέα εποχή του “ψηφιακού κράτους και της ψηφιακής δικαιοσύνης”. Η σχετική επιδότηση του ΕΣΠΑ δεν έλυσε το πρόβλημα, αφού προϋποθέτει την προκαταβολή του αντιτίμου της αγοράς για την είσπραξή της. Όμως, πολλοί συνάδελφοι δεν έχουμε την δυνατότητα αυτής της προκαταβολής, τη στιγμή μάλιστα που πρέπει να πληρώσουμε τους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ για το γραφείο, τις ρυθμίσεις του ΚΕΑΟ και τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για να μην χαθούν οι ρυθμίσεις κ.λπ. Πολλοί συνάδελφοι είναι σε απόγνωση και βιώνουν καθημερινά ένα υπέρμετρο άγχος και ανασφάλεια.
Για τις αρνητικές συνέπειες στους αυτοαπασχολούμενους από το σύστημα my data και την επιβολή του προστίμου σε βάρος τους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, κατέθεσε σχετική ερώτηση η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Χωρίς να έχουμε αυταπάτες για τη στάση της ΕΕ, στρατηγική της οποίας άλλωστε είναι η λεγόμενη ψηφιακή μετάβαση, πάντως θα έχει ενδιαφέρον η αντίστοιχη απάντηση.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Tις βαριές συνέπειες για τον λαό από τον λεγόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, που είναι απόλυτα συνυφασμένος με την τροχιά υλοποίησης της στρατηγικής «ψηφιακής μετάβασης» της ΕΕ, αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τις συνέπειες αυτές βιώνουν καθημερινά οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μισθωτοί και οι μικροί επαγγελματίες, με αφορμή και την ενεργοποίηση νέων κατευθύνσεων και μηχανισμών όπως η εφαρμογή myData για τη διατήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων που τέθηκε υποχρεωτικά σε ισχύ από 1η Νοέμβρη.
Η διαχρονική πολιτική εφαρμογής των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» της ΕΕ, του ΟΟΣΑ που έχουν προωθήσει όλες οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις, έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης χιλιάδων επαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων, σε συγχωνεύσεις, πτωχεύσεις. Στην ίδια κατεύθυνση επιδρούν και μια σειρά αντιλαϊκές κυβερνητικές παρεμβάσεις όπως η ετήσια προκαταβολή φόρου, η υπέρογκη φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ κ.ο.κ. Στην περίοδο της πανδημίας ήρθαν εκ νέου αντιμέτωποι με νέα μείωση εισοδήματος και τη συσσώρευση νέων χρεών, λόγω των εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν, αλλά και των πενιχρών κρατικών πολιτικών στήριξης που τα συνόδευσαν. Σε αυτές τις συνθήκες, η εφαρμογή myDATA θα οδηγήσει σε νέα αύξηση του κόστους για τους υπόχρεους στην τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων, κυρίως για τις ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, και σε νέα αδιέξοδα. Αναπόφευκτη συνέπεια θα είναι και η παραπέρα όξυνση του ανταγωνισμού εις βάρος των μικροεπιχειρήσεων, την ίδια στιγμή που προωθείται με κάθε τρόπο η ενίσχυση των μεγάλων εταιρειών, μέσω νέων φορολογικών κινήτρων και άλλων διευκολύνσεων. Αντίστοιχα, θα επιταχυνθεί και η παραπέρα συγκέντρωση της αγοράς στο λογιστικό κλάδο, υπέρ των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.
Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, οι μικροί επαγγελματίες υποχρεώνονται να αναπτύξουν το κατάλληλο λογισμικό, ώστε να διατηρήσουν τα ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ σε περίπτωση «μη συμμόρφωσης», θα πληρώσουν βαριά πρόστιμα. Προστίθεται, δηλαδή, ένα επιπλέον βάρος στους ήδη χρεωμένους μικρούς επαγγελματίες, με πιο πιθανή λύση να φαντάζει η μετάθεση σε ιδιωτικές λογιστικές εταιρείες, με υπέρογκο κόστος παροχής υπηρεσιών. Όσοι προσπαθήσουν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, θα πρέπει με εικοσάλεπτα βιντεάκια να κατανοήσουν το νέο καθεστώς, καθώς λόγω της αποψίλωσης του προσωπικού, είναι αδύνατη η ζωντανή επικοινωνία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Αντίστοιχα ωφελημένες από την ανάπτυξη των λογισμικών, την εγκατάσταση και την παροχή υπηρεσιών στις πλατφόρμες των myData βγαίνουν και οι μεγάλες εταιρείες software.
Εμπαιγμό αποτελεί το δήθεν «πάγωμα» των όποιων προστίμων από την κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι το τέλος Μάρτη, καθώς με το πέρας της προθεσμίας, θα αρχίσουν να τρέχουν κανονικά το σύνολο παλιών και νέων χρεών που έχουν συσσωρευτεί στις πλάτες των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών.
Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος κατέθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα αιτήματα συνδικάτων και μαζικών φορέων:
– Για να μην εφαρμοστεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και το νομοθετικό πλαίσιο μέσω του myData, αφού στην πράξη αποτελεί εργαλείο που επιταχύνει τη συγκέντρωση κεφαλαίου και αγοράς σε μεγάλες εταιρείες, ειδικότερα σε μεγάλες λογιστικές-ελεγκτικές και εταιρίες software;
– Για τη μη επιβολή προστίμου που δρομολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ στους μικρούς επαγγελματίες, σε περίπτωση μη καταχώρησης των δεδομένων στα ηλεκτρονικά βιβλία και μετά το πέρας της διορίας;».